woensdag, 12. november 2008 - 22:06

Drie Tholenaren geëerd voor redden drenkeling

Tholen

Drie inwoners van de gemeente Tholen zijn dinsdagavond door burgemeester W. Nuis in het zonnetje gezet voor hun heldhaftige optreden in februari vorig jaar. De drie redden toen mevrouw Sylvia van der Meijden uit haar te water geraakte auto langs de Broekseweg in Oud-Vossemeer.

De drie Tholenaren ontvingen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen een bronzen medaille.

De auto van Van der Meijden belandde destijds op de kop in een brede watergang. Filip Bogert uit Poortvliet die op dat moment passeerde bedacht zich geen moment en schoot te hulp. Samen met de heren B.W. Potappel en P.A.C. Scherpenisse lukte het hem om de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden en haar op het droge te helpen. Burgemeester Nuis gaf met een citaat aan dat het gemakkelijk is om op veilige afstand moedig te zijn.

De geëerde redders hebben er volgens hem echter blijk van gegeven dat zij zo niet gehandeld hebben, maar daadkrachtig en snel hebben opgetreden. Terwijl de drie personen de vrouw uit de auto konden halen had de broer van Bogert, André, de hulpdiensten gewaarschuwd. Toen die ter plaatse kwamen konden zij zich direct ontfermen over het slachtoffer.

Dat niet alleen het Thoolse gemeentebestuur en mevrouw Van der Meijden erg te spreken waren over de inzet van de drie mannen bewijst de uitreiking van drie bronzen medailles namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Deze maatschappij stelt zich sinds haar oprichting in 1767 het doel om personen te eren, die anderen uit een situatie van bijna-verdrinking hebben gered. Van der Meijden sprak een dankwoord uit tegenover haar redders en gaf aan dat de toegestoken hand van Bogert voor haar veel heeft betekend. Ze uitte zich dan ook zeer erkentelijk richting haar redders.

Naast deze onderscheidingsceremonie in het Thoolse gemeentehuis werd gisteravond ook de duikploeg van brandweer Tholen in het zonnetje gezet. Zij behaalden afgelopen zomer de eerste plaats op de landelijke duikwedstrijden voor de brandweer in Vianen. Ook werden zij ingezet bij het ongeval van Van der Meijden in februari vorig jaar.
Provincie:
Tag(s):