woensdag, 11. juni 2008 - 14:15

Extra infraheffing in 2008 van de baan

Utrecht

De Nederlandse Mededingingsautoriteit de NMa heeft op 3 juni uitspraak gedaan in de klacht van NS tegen ProRail inzake de aan NS opgelegde verhoging met 28,6 miljoen euro van de ‘gebruiksvergoeding’ om op het spoorwegnet te mogen rijden.

De NMA heeft beslist dat deze verhoging op deze manier niet kan.

Deze uitspraak betekent dat NS een extra tariefstijging van circa 3% - voorlopig - niet hoeft door te voeren. NS zou deze verhoging in 2008 aan ProRail moeten betalen bovenop de gebruiksvergoeding van circa 156 miljoen euro (2007). De NMa-VK heeft beslist dat deze verhoging is strijd is met de Spoorwegwet. ProRail is afgeweken van de door haarzelf (ProRail) opgestelde en aan de spoorsector kenbaar gemaakte systematiek om de gebruiksvergoeding te berekenen.

Daarnaast handelt ProRail inconsistent door de verhoging alleen aan NS door te belasten en niet aan de tientallen andere vervoerders die over het Nederlandse spoorwegnet rijden. NS voelt zich door de uitspraak van de NMa-VK gesteund in haar opvattingen over deze op 30 november 2007 onverwacht gepresenteerde extra rekening voor het gebruik van het spoorwegnet. NS wil met ProRail in gesprek over de gebruiksvergoeding voor 2009 en latere jaren. NS zijn.
Categorie:
Tag(s):