dinsdag, 23. september 2008 - 20:08

NFI bouwt Forensic Field laboratorium

Den Haag

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat een ‘Forensic Field lab’ (NFI FL) bouwen. In een gebouw naast het huidige pand van het NFI is de ruimte gevonden om een ‘indoor pd’ te creëren.

Door de enorme afmetingen ( 800 m2/4000m3) van de hal kan een plaats delict (pd) op ware schaal worden nagebouwd. Hierdoor kunnen technisch rechercheurs en forensisch onderzoekers in de praktijk oefenen met het vinden en veiligstellen van sporen. Wereldwijd is dit een unieke faciliteit.

De technologische mogelijkheden voor analytisch forensisch onderzoek zijn afgelopen decennia sterk toegenomen. De sporen die kunnen worden onderzocht zijn steeds kleiner en diverser geworden en zijn vaak met het blote oog niet zichtbaar. Hierdoor is het vinden en veiligstellen van relevante sporen ook complexer geworden. Het efficiënt en effectief behandelen van een complexe pd is essentieel voor de betrouwbaarheid van het forensisch laboratiumonderzoek dat meestal later volgt. Het is zaak belangrijke sporen veilig te stellen en contaminatie te voorkomen.

Het Field lab wordt één van de grootste laboratoria ter de wereld in zijn soort. Er kan geoefend worden onder gesimuleerde, maar realistische condities met het veiligstellen van sporen op een complexe pd. Nucleaire, biologische en terroristische incidenten kunnen in dit Field Lab worden nagebootst. Het NFI verwacht dat het laboratorium ook gebruikt gaat worden door internationale forensische opsporingsdiensten. Door het aanbieden van het Field lab als R&D- en oefen- en opleidingsfaciliteit wil het NFI diensten verlenen die de forensische keten verder versterken. Ook hoopt het NFI hiermee te bevorderen dat de kwaliteit van de sporendragers die het NFI voor onderzoek krijgt aangeboden verder zal verbeteren.

Het nieuwe Forensic Field laboratorium wordt gevestigd op het bedrijvencomplex in Ypenburg in Den Haag. Dit gebouw ligt naast het huidige NFI gebouw en is in opdracht van het NFI gehuurd door de Rijksgebouwendienst. Het gebouw wordt medio 2010 daadwerkelijk in gebruik genomen.
Categorie:
Tag(s):