donderdag, 4. september 2008 - 10:47

Nieuw energielabel voor woningen

Den Haag

Het energielabel wordt vernieuwd. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie wil per 1 janauri 2009 een verbeterd energielabel invoeren. In dat label zal de classificatie van de woning worden gekoppeld aan het type woning. Daarmee wil zij een einde maken aan de verwarring over het label. Dat maakt zij vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer

Begin juli wees de Vereniging Eigen Huis (VEH) erop dat goed geïsoleerde hoekappartementen een beter label kunnen krijgen dan tussenappartementen. Zij concludeerde dat de kwaliteit van het label onder de maat is. Die signalen waren voor minister Vogelaar aanleiding om het label te laten onderzoeken.

Uit dat onderzoek leidt de minister af dat het energielabel ten onrechte de suggestie wekt dat er sprake is van een absolute waardering van de energiezuinigheid van de woning, terwijl de classificatie via de labels een relatieve waarde is. De beoordeling kan alleen vergeleken worden met die van woningen van hetzelfde type.

Om die reden wordt het label vernieuwd en verbeterd en komt er een afbeelding van het woningtype op het label te staan. Met dat label kunnen consumenten een vergelijking maken tussen dezelfde type woningen.
Provincie:
Tag(s):