maandag, 14. juli 2008 - 17:35

Reuzevliegtuig Antonov 225 geland op Vliegbasis Eindhoven

Eindhoven

De Antonov AN/225 Mriya, het grootste vliegtuig ter wereld, is vandaag geland op Vliegbasis Eindhoven. Het toestel landde om 15.00uur onder het toezicht van enkele honderden spotters. De Antonov 225 vervoert goederen voor Defensie naar Afghanistan. Het vliegtuig vertrekt weer op dinsdag 15 juli.

De Antonov 225 vervoert materiaal voor de inzet van Sperwers (onbemande vliegtuigen, red.) in Afghanistan. Vanaf september worden de onbemande vliegtuigen een half jaar lang ingezet om met hun camera de omgeving minutieus te kunnen naspeuren om bermbommen te vinden. Al eerder is een speciale ´Taskforce Counter IED´ opgericht die alle initiatieven bundelt om bermbommen te bestrijden. Zo heeft Defensie onlangs extra Bushmasters, gepantserde voertuigen, besteld. Ook preventief wordt meer actie ondernomen.

Met zijn lengte van 84 meter, spanwijdte van bijna 89 meter en met een maximum gewicht van 640 ton ’s is de Antonov ´s werelds zwaarste en grootste vliegtuig. Op 27 oktober 2005 landde het al een keer op vliegbasis Eindhoven om dekens, veldbedden en andere hulpgoederen te brengen naar de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Het toestel, eigendom van Antonov Airlines uit Oekraïne, werd ook toen ingehuurd door het ministerie van Defensie.
Provincie:
Tag(s):