vrijdag, 3. oktober 2008 - 9:27

Steeds meer vrouwen in de geneeskunde

Groningen

Wie een bezoek brengt aan de huisarts of zich moet laten behandelen door een specialist, zal steeds vaker een vrouw treffen als ‘geneesheer’. Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde na een onderzoek. Was in 1987 nog maar 20% van de artsen vrouw, zal dit in 2027 maarliefst 66% zijn.

Steeds meer vrouwen kiezen voor een studie geneeskunde. Bij de keuze voor een specialisme is het opmerkelijk dat vrouwelijke geneeskundestudenten kiezen voor een beroepsgroep waarin al relatief veel vrouwen werken. Volgens de onderzoekers hangt dat mogelijk samen met een vrouwvriendelijke cultuur en een meer geaccepteerde deeltijdbaan binnen deze beroepsgroepen.

Populairste specialismen bij vrouwen in 2007 waren klinische genetica (69% van totale beroepsgroep), arts verstandelijk gehandicapten (61%) en klinische geriatrie (60%). Daarmee lijkt het aandeel vrouwen groter in specialismen die zich exclusief richten op kinderen (kindergeneeskunde) of ouderen (klinische geriatrie en verpleeghuiskunde).

Bij de ‘snijdende’ specialismen was daarentegen een veel kleiner aantal vrouwen in opleiding of werkzaam als specialist dan bij niet-snijdende beroepen. Het laagst scoorden neurochirurgie (5%), orthopedie (7%) en urologie (10%). Bij deze ‘snijdende’ vakken zal het aandeel in 2027 nog steeds laag zijn met 19% in de neurochirurgie en 15% in de orthopedie.
Provincie:
Tag(s):