dinsdag, 21. oktober 2008 - 21:36

Ultimatum aan slotenmaker Nemef

Apeldoorn

CNV Metaal en elektro heeft een ultimatum gesteld aan de Apeldoornse slotenmaker Nemef, uit onvrede over het uitblijven van een sociaal plan. Het ultimatum loopt af op vrijdag 24 oktober om 17.00 uur. Als de directie dan nog niet heeft gereageerd, leggen de werknemers maandag het werk neer.

Bij Nemef verdwijnen de komende jaren ruim honderd van de in totaal 246 banen, door het verplaatsen van productie-activiteiten naar China en Slowakije. "Wat ons dwarszit, is dat deze reorganisatie puur is bedoeld om de aandeelhouders te plezieren", zegt CNV-onderhandelaar Wim Nattekaas. "In Apeldoorn wordt namelijk gewoon een prima winst gedraaid. Er is helemaal geen bedrijfseconomische reden voor het verplaatsen van de productie."

Nattekaas vindt daarom dat de werknemers die hun baan kwijtraken, recht hebben op een goed sociaal plan. "Dan bedoel ik bijvoorbeeld een goede vertrekpremie en begeleiding bij het vinden van een andere baan."

Over een sociaal plan is in de afgelopen maanden vijf keer tevergeefs onderhandeld. Nattekaas: "De leden zijn zeer ontevreden over de afloop van de onderhandelingen en buitengewoon teleurgesteld over de houding van Nemef. De actiebereidheid is enorm groot. Dus als Nemef voet bij stuk houdt, gaan de mensen maandag niet aan het werk."

Verschil van mening is er vooral over de hoogte van de vertrekpremie.

Verder wil de bond meebeslissen over de kosten die Nemef maakt voor het bemiddelen van werknemers naar ander werk.

De CNV-onderhandelaar begrijpt niet waarom de directie niets wil doen met een recent onderzoek van Boer & Croon. Volgens het onderzoeksbureau zou een deel van de werknemers namelijk aan een baan kunnen komen via een nieuw op te richten BV, die metaalbewerking voor derden zou kunnen verrichten. Voor zo'n BV is in de regio voldoende perspectief, blijkt uit een quick scan van Boer & Croon. De directie wil daar echter niet van weten. "Onbegrijpelijk", vindt Nattekaas.
Provincie:
Tag(s):