vrijdag, 5. juni 2009 - 16:59

67 jonge architecten gaan aan de slag in Emmen

Emmen

De gemeente Emmen heeft samen met wooncorporatie Lefier de Buitenweg en omgeving in de stad beschikbaar gesteld voor de Europese Architectuurprijsvraag ‘Europan 10’. 67 jonge architecten hebben zich inmiddels op deze prijsvraag ingeschreven. Zij hebben tot 1 juli de tijd om een plan te ontwerpen voor het gebied. Naast Nederlanders hebben ook architecten uit onder andere Spanje, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk zich aangemeld.

Er zijn al langere tijd plannen om de Buitenweg en omgeving te verbeteren en uit te breiden met woningen. Veel van de oorspronkelijke woningen zijn al afgebroken. In het Masterplan Emmen Centrum is het gebied tussen de van Schaikweg en de Dordsestraat aangewezen als woningbouwlocatie. Omdat de gemeente de Emmer binnenstad meer wil verlevendigen, vindt zij een grote diversiteit aan woningen voor dit gebied noodzakelijk. Hierbij gaat de aandacht uit naar laagbouw.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk één van de plannen wordt uitgewerkt en gerealiseerd. De gemeente verwacht uitdagende ontwerpen van de jonge architecten binnen te krijgen en vindt dit een mooie kans om dit gedeelte van het centrum een impuls te geven. Uit eerdere ervaringen blijkt dat uiteindelijk zo’n zestig procent van de inschrijvers met een plan komt. Er wordt dus uitgegaan van zo’n veertig inzendingen.

De bekendmaking van het winnende plan vindt onder voorbehoud plaats in januari 2010.
Provincie:
Tag(s):