dinsdag, 30. juni 2009 - 21:44

Ambtenaar drukt miljoen achterover voor eigen aandelen

Bloemendaal

Een ambtenaar op de afdeling financiën in Bloemendaal heeft voor bijna een miljoen euro fraude gepleegd, zo meldt het Haarlems Dagblad vandaag.

De fraude bleek uit een onderzoek in opdracht van de gemeente. Aanvankelijk dacht de gemeente dat de fraude nog een omvang had 'van enkele tonnen', zo meldde ze in januari dit jaar toen de fraude naar buiten werd gebracht. Drie bureaus hebben de fraude onderzocht toen die in januari werd ontdekt.

Uit dat onderzoek komt naar voren hoe de man te werk is gegaan. Hij vervalste handtekeningen en rekeningnummers op gemeenteformulieren.

Vanaf eind 2007 sluisde hij zo 950.000 euro naar een eigen beleggingsrekening. Op de vervalste formulieren leek het te gaan om voorschotten in verband met BTW-betalingen.

Onderzoek onder de ambtenaren heeft volgens de gemeente aangetoond dat de man op eigen houtje handelde en dat er geen anderen bij betrokken waren. Met het geld kocht de ambtenaar aandelen die door de economische crisis fors minder waard geworden zijn.

Civiele vordering
De rechter heeft de civiele vordering (beslaglegging op aandelenportefeuille en private eigendommen) in het geheel toegewezen, maar de verwachting is dat de gemeente, gezien de huidige economische situatie, een schade van enkele tonnen zal leiden

Situatie verdachte medewerker
Arbeidsrechtelijk traject
Het college heeft op 14 april 2009 besloten tot strafontslag van de betrokken medewerker. De bekende feiten en de bekentenis van de verdachte medewerker hebben hiertoe geleid. Tegen dat besluit is geen rechtsmiddel ingesteld. Daarmee is de zaak arbeidsrechtelijk geheel afgesloten.

Strafzaak
Op 15 januari 2009 heeft de juridisch controller namens de gemeente aangifte gedaan van vermoedelijk frauduleus handelen. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in behandeling.
Provincie:
Tag(s):