maandag, 25. mei 2009 - 21:09

André Kuipers stand-by

Noordwijk

ESA-astronaut Frank De Winne vertrekt woensdag voor zes maanden naar het internationale ruimtestation ISS. Net als alle astronauten heeft hij een back-up: iemand die tot vlak voor de lancering kan instappen als dat nodig is.

André Kuipers vloog in 2004 al eens voor een korte missie naar het ISS en kan bijna niet wachten tot hij weer mag.

Wanneer André Kuipers's collega Frank De Winne om één of andere reden niet kan vliegen, dan neemt André zijn plaats in. Het gebeurt in de praktijk af en toe dat een back-up vliegt. Zo werd de bemanning van mijn eerste vlucht drie maanden voor de lancering vervangen door reserves. In het Europese astronautenkorps is het nog nooit voorgekomen. "Toch weet je nooit wat er kan gebeuren. Daarom staat er altijd een reserve stand-by", aldus Kuipers.

Kuipers heeft alle trainingen gevolgd die nodig zijn voor deze missie, dus in principe is hij net als Winne klaar om een half jaar naar de ruimte te gaan. "Op dit moment zit ik, net als Frank, in quarantaine op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. We worden goed in de gaten gehouden door artsen en ander personeel."

Zoals het er nu naar uitziet gaat André Kuipers in 2011 weer de ruimte in. Ook dan zal hij voor zes maanden in de Columbus verblijven.
Categorie:
Tag(s):