dinsdag, 7. april 2009 - 14:39

Belasting scant vrachtwagens op niet betaalde BZM

Den Haag

Uit een steekproef van de Belastingdienst blijkt dat ruim 10 procent van de vrachtwagenchauffeurs niet de belasting zware motorrijtuigen (BZM) heeft voldaan. ‘Staatssecretaris De Jager van Financiën laat daarom de Belastingdienst hier scherper en efficiënter op controleren met gebruik van scanauto’s’, meldt het Ministerie van Financiën dinsdag.

In Nederland wordt op basis van het Eurovignetverdrag belasting op zware motorvoertuigen geheven. Vrachtwagens van 12 ton of meer worden belast voor het gebruikmaken van de snelweg.

Op 1 oktober 2008 is het papieren eurovignet vervangen door het elektronisch eurovignet. Hierdoor kan de Belastingdienst efficiënter controleren met scanauto’s. Vrachtauto’s hoeven voor controle dus niet meer stilgezet te worden.

Door het scannen van een kenteken kan de Belastingdienst binnen enkele seconden zien of voor deze vrachtwagen het juiste belastingbedrag is betaald. Is dit niet het geval, dan kan de ondernemer een naheffing en een boete verwachten.

Personenauto's ook gescand
De scanauto’s van de Belastingdienst controleren ook het andere langsrijdende verkeer. Daarbij is bijvoorbeeld te denken aan openstaande motorrijtuigenbelasting en aan privé-gebruik van de zakelijke auto bij mensen die een verklaring hebben getekend dat ze deze auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruiken.
Provincie:
Tag(s):