woensdag, 4. februari 2009 - 20:58

Brug in Amsterdam vernoemd naar gesneuvelde militair

Amsterdam

De Amsterdamse brug ‘407’ is vandaag omgedoopt tot 'Timo Smeehuijzenbrug' naar de in 2007 gevallen Nederlandse militair. Dit heeft Defensie woensdag 4 februari laten weten.

Het gaat om de brug over het Noorder Amstelkanaal tussen de J.M. Coenenstraat en de Beethovenstraat. Behalve de ouders van Timo Smeehuizen en militairen uit zijn bataljon waren ook aanwezig generaal-majoor Van den broek, kolonel Rob Querido, toendertijd commandant Battlegroup, burgemeester Cohen en stadsdeelvoorzitter De Vries.

Zelfmoordaanslag
Timo Smeehuijzen was een Nederlandse militair die op 15 juni 2007 om het leven kwam bij een zelfmoordaanslag in Uruzgan, Afghanistan. Hij was 20 jaar oud. Bij de aanslag kwamen ook 9 Afghaanse kinderen om het leven. Smeehuijzen deed de havo op het Fons Vitae Lyceum. Deze middelbare school staat vlakbij de brug die naar hem vernoemd is.

Interview
De presentatie van de onthulling was in handen van Gijs Wanders, voormalig nieuwslezer van het NOS-Journaal. Vera van der Poel bracht tijdens de plechtigheid liederen ten gehore. Zij is een Nederlandse zangeres die zichzelf leerde fonetisch Afghaans te zingen. De moeder van Timo Smeehuijzen droeg een gedicht voor en Gijs Wanders hield een kort interview met de vader van de overleden soldaat.

Eer
De zus van Timo, Laura Smeehuijzen, verrichtte de officiële onthulling. Initiatiefnemer en stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Oud-Zuid, Egbert de Vries: ‘Het was voor het stadsdeel een enorme eer om de brug naar Timo te mogen vernoemen. De brug staat symbool voor alle militairen die bij vredesmissies om het leven kwamen.’
Provincie:
Tag(s):