donderdag, 19. maart 2009 - 13:46

De Vries verwelkomt Brits besluit tot aanschaf JSF-testtoestellen

Eindhoven

De Britse minister van Defensie, John Hutton heeft vandaag in Washington een contract getekend voor de aanschaf van drie testvliegtuigen in het F-35 Joint Strike Fighter programma. Het Verenigd Koninkrijk zet hiermee een nieuwe stap ter ondersteuning van de zogeheten Initial Operational Test and Evaluation fase van de ontwikkeling van de JSF.

Staatssecretaris Jack de Vries is tevreden met het Britse besluit: "Het geeft aan dat het JSF-programma op stoom blijft en dat er internationaal vertrouwen is in de ontwikkeling van deze nieuwe generatie jachtvliegtuigen." Het contract ziet erop toe dat Groot-Brittannië de eerste short take-off and vertical landing F-35B (STOVL) in 2011 in ontvangst neemt. De toestellen zijn onderdeel van het gemeenschappelijke testteam, waaraan ook Nederland kan deelnemen.

Volgens Hutton is de JSF een essentieel onderdeel van de toekomstige luchtmachtcapaciteit. "Samen met hun Amerikaanse collega's zullen onze vliegers een unieke kans hebben om dit fantastische toestel en zijn mogelijkheden te leren kennen", aldus Hutton.

Groot-Brittannië is de enige Level 1 partner in het JSF programa en heeft £2 miljard, zo'n 2.16 miljard Euro, gereserveerd voor de ontwikkeling- en demonstratiefase. De F-35B's moeten op termijn de Harrier GR7/9s van de Royal Air Force/Royal Navy Joint Force organisatie vervangen. In totaal wordt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk 138 JSF-toestellen koopt.
Provincie:
Tag(s):