maandag, 12. januari 2009 - 15:07

Duitse RWE neemt Essent voor 9,3 miljard over

Arnhem

Essent heeft maandag 12 januari 2009 in een persconferentie aangekondigd zich ‘te willen aansluiten bij het Duitse RWE. Essent zal dan deel uitmaken van de top-4 van Europese energiebedrijven’, meldt Essent.

’Met deze strategische keuze stelt Essent zijn langlopende ambitie veilig om een vooraanstaande rol op de consoliderende Noordwest-Europese energiemarkt te spelen’, aldus Essent.

Aanbod van 9,3 miljard geaccepteerd
Beide partijen zijn het eens geworden over de voorwaarden ten aanzien van een bindend aanbod in contanten van RWE ter waarde van € 9,3 miljard aan de aandeelhouders van Essent.

Daarmee verwerft RWE alle uitgegeven en uitstaande aandelen, met uitzondering van de netwerk- en afvalverwerkingsactiviteiten. De nieuwe schaalgrootte die wordt bereikt, waarborgt de continuïteit van de onderneming op de lange termijn.


De nieuwe organisatie
De transactie betreft uitsluitend de commerciële activiteiten op het gebied van energie. Essent wordt een onafhankelijke onderneming van RWE en dient als platform van de groep voor groei op de Nederlandse en Belgische markten. De belangrijke hoofdlocaties zoals Arnhem, Den Bosch, Zwolle en Genève blijven die rol vervullen.

De handelsactiviteiten van Essent worden samengevoegd met de handelsactiviteiten van RWE. De huidige zakelijke activiteiten van RWE in Nederland en België worden in die van Essent geïntegreerd.

De nieuw te vormen organisatie zal worden geleid door een vier leden tellende Raad van Bestuur. Twee leden zijn afkomstig van RWE en twee leden zijn afkomstig uit het seniormanagement van Essent.

De nieuwe Raad van Commissarissen zal bestaan uit vijf leden. Drie leden zullen worden aangedragen door RWE, één lid wordt voorgedragen door de Centrale Ondernemingsraad en de voorzitterspositie zal worden bekleed door een onafhankelijke persoon uit Nederland. De samenstelling van de Raden wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.
Categorie:
Tag(s):