donderdag, 24. december 2009 - 12:31

Gewapende overvallen in Assen opgelost

Assen

Met de aanhouding van vijf Assenaren in leeftijd van 16 tot 18 jaar heeft de politie de gewapende overvallen op een apotheek en een tankstation opgelost in Assen. De vijf, die nog vast zitten, bekenden tevens een straatroof.

Op 4 oktober werd het tankstation aan de Zwartwatersweg in Assen overvallen door drie daders, die daarbij dreigden met een vuurwapen. Op 21 oktober en op 4 november werd de apotheek aan de Molenstraat op ongeveer dezelfde wijze overvallen. De eerste keer door drie daders en de keer erop door twee.

Meteen na de eerste overval is de politie gestart met een onderzoek. Een sporenonderzoek en een buurtonderzoek, waarbij de wijkagenten nadrukkelijk zijn betrokken, leidden uiteindelijk naar de vijf verdachten. Begin december zijn twee verdachten aangehouden. Zij zijn inmiddels voor de Raadkamer geweest en blijven vanaf dat moment tenminste 90 dagen vastzitten. Een week later zijn de andere drie aangehouden. Zij komen één dezer dagen voor de Raadkamer.

Bij zoekingen in de woningen van deze verdachten trof de politie bij een van hen een nepvuurwapen aan, dat gebruikt is bij de drie overvallen. Tevens troffen rechercheurs een tas met inhoud aan die afkomstig bleek te zijn van een straatroof op 14 november. Op die zaterdag werd een 59-jarige vrouw uit Assen op Het Kanaal met geweld beroofd van haar tas. Twee van de aangehouden verdachten bleken verantwoordelijk voor deze beroving.

De vier zaken die met deze aanhoudingen zijn afgerond. De vijf verdachten hebben de overvallen grotendeels bekend. De overvallen werden in wisselende samenstelling gepleegd.

De laatste maanden heeft de politie meer overvallen in behandeling gehad. Twee berovingen bij een pinautomaat aan de Nobellaan, op 25 oktober en 5 november, bleken te zijn gepleegd door een 36-jarige Fransman, die tijdelijk in Assen verbleef. Hij zit nog vast.

Twee gewapende overvallen op supermarkten in Rolde en Assen op een en dezelfde dag zijn gepleegd door een 48-jarige Assenaar. Hij is inmiddels veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Verder is de recherche van district Noord bezig met een onderzoek naar gewapende overvallen in woningen in Assen, die vooral in de eerste helft van 2009 plaatsvonden. Dit onderzoek is nog niet afgerond. Er zitten momenteel vier verdachten vast in deze zaak en de recherche verwacht hierin nog meer aanhoudingen.

Ondanks het oplossen van een aantal overvallen en berovingen loopt er bij de recherche nu nog onderzoeken naar een aantal straatroven, waarbij in een aantal gevallen fietsende vrouwen zijn beroofd van hun tas.
Provincie:
Tag(s):