donderdag, 8. oktober 2009 - 19:14

Hoge boetes voor legionellabesmetting

Den Haag

De VROM-Inspectie gaat instellingen beboeten die te weinig doen om legionellabesmetting te bestrijden. Het gaat om boetes van duizenden euro’s. Dat heeft minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu vandaag aangekondigd in de Tweede Kamer.

Het RIVM bracht onlangs een serie kritische rapporten uit over de naleving van de legionellavoorschriften. Hieruit bleek onder andere dat eigenaren van prioritaire instellingen zoals ziekenhuizen, sauna’s en zwembaden de voorschriften onvoldoende naleven.

Minister Cramer is bezorgd over deze situatie en heeft een lik-op-stuk-beleid aangekondigd ingaand per 1 januari 2010 . Bij de nieuwe aanpak stelt de VROM-Inspectie een proces-verbaal op zodra blijkt dat een instelling geen risicoanalyse of beheersplan heeft of geen beheersmaatregelen uitvoert zoals het nemen van monsters.

Medio 2010 treedt de nieuwe Drinkwaterwet in werking. De Drinkwaterwet wordt dan ook opgenomen in de Wet Economische Delicten. Dit effent de weg voor nog hogere boetes bij niet-naleving van de legionellavoorschriften.
Provincie:
Tag(s):