woensdag, 3. juni 2009 - 17:05

Honderd uur werkstraf voor mishandeling hulpverleners

Den Bosch

De politierechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft woensdag 3 juni een 21-jarige man uit Vught veroordeeld tot 100 uren werkstraf wegens de mishandeling van enkele hulpverleners.

De man zou op Hemelvaartsdag op een festival in ’s-Hertogenbosch een EHBO-medewerker, een ambulancemedewerker en een politieagent hebben mishandeld en zich verzet hebben tegen zijn aanhouding.

De officier van justitie had een werkstraf van 160 uur geëist. De rechter oordeelde dat geweld tegen mensen met een publieke taak ernstiger moet worden bestraft dan geweld tegen “burgers�.

De rechter rekent het geweld dat gebruikt werd tegen de EHBO- en ambulancemedewerkers het zwaarst aangezien zij het geweld niet hoefden te verwachten. Politieagenten zijn er volgens de rechter eerder op bedacht dat enig geweld tegen hen kan worden gebruikt. Dat neemt volgens de rechter niet weg dat geweld tegen mensen met een publieke taak niet te tolereren is.

Een verdubbeling van de straf acht de rechter in dit geval niet op z’n plaats. De rechter weegt daarbij onder meer mee dat de man voor het eerst voor een geweldsdelict wordt vervolgd, hij van meet af aan zijn spijt heeft betuigd en dat een trap mogelijk per ongeluk een hulpverlener heeft geraakt.

Omdat de man drie dagen in voorarrest heeft doorgebracht, wordt de werkstraf effectief 94 uren.
Provincie:
Tag(s):