maandag, 15. juni 2009 - 16:42

Luchtmacht opent haar deuren op vliegbasis Volkel

Volkel

De Koninklijke Luchtmacht opent dit jaar haar poorten op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni op vliegbasis Volkel. Dit heeft Defensie maandag laten weten.

Nederlandse militairen zetten zich dagelijks in binnen- en buitenland in voor onze veiligheid. Dit is niet altijd even zichtbaar voor het Nederlands publiek. Daarom laat Defensie elk jaar tijdens de Open Dagen aan het publiek zien hoe de krijgsmacht zich wereldwijd inzet voor vrede en veiligheid.

Thema:’Goed werkgeverschap’
Dit jaar staat het thema 'goed werkgeverschap' centraal. Defensie is een werkgever die investeert in mensen. Defensie vraagt veel, maar biedt ook veel. Door opleiding en collegialiteit leren militairen het beste uit zichzelf en het team te halen. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie en daarom krijgt goede zorg voor de medewerkers alle aandacht.

Tijdens de Luchtmachtdagen krijgt de bezoeker een overzicht van het materieel, de taken en werkwijze van de luchtmacht van vandaag de dag, maar ook van verleden en toekomst. Er is een spectaculaire vliegshow, een static van vliegtuigen, helikopters en geleide wapens en een gevarieerd tentoonstellingenterrein.

De deelnemers aan de vliegshow komen uit binnen- en buitenland. Zo zijn onder meer demonstraties te zien van Patrouille de France, Red Arrows, Turkish Stars en Patrulla Aguila.

Ook de Solo Display teams laten tijdens de Luchtmachtdagen zien wat ze waard zijn. Dit jaar zijn dat de Spaanse McDonnell Douglas EF-18 Hornet, het Engelse RAF Typhoon Display team, het Belgische F-16 Solo Display team en natuurlijk het Nederlandse F-16 Solo Display team. Kapitein-vlieger Ralph ‘Sheik’ Aarts laat op zijn thuisbasis zien hoe het toestel in staat is de vele manoeuvres vlekkeloos uit te voeren.

Het toestel is dit jaar geheel voorzien van een nieuwe kleurstelling: de oranje leeuw. Naast de vele andere interessante deelnemers is voor veel bezoekers de deelname van de Avro Vulcan ongetwijfeld een hoogtepunt van de vliegshow. Het toestel uit Engeland is de laatste nog vliegende Avro Vulcan van de 134 exemplaren die gemaakt zijn.

Replica Wright Flyer III
Uniek dit jaar is de deelname van de Wright Flyer III. Het is honderd jaar geleden dat een gemotoriseerd vliegtuig (een Wright Flyer) in Nederland voor het eerst opsteeg. Een replica van Wright Flyer III maakt tijdens de Luchtmachtdagen bij gunstige weersomstandigheden een vlucht.

De in Frankrijk nagebouwde Wright Flyer III is de enige in de wereld die nog vliegt. Na het vliegen op de Luchtmachtdagen krijgt de replica een plaats in een museum in Le Mans.

Naast de vliegshows en demonstraties spelen de Luchtmachtdagen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters. Onder het motto ‘Hangar 3, the place to be’ worden jongeren op unieke manier geïnformeerd over het werken bij de Koninklijke Luchtmacht.

Belangstellenden voor een baan maken bij aanmelding in Hangar 3 kans op een rondvlucht in een helikopter. In Hangar 3 treden op vrijdag 19 juni Rev´n Ros (bekend van X-factor) op. Ook verzorgt de Defensie Topsport Selectie verschillende clinics.

Tijdens de Luchtmachtdagen is ook aandacht voor het thuisfront van uitgezonden militairen. Partners en familieleden van uitgezonden militairen zijn speciaal uitgenodigd door de Commandant Luchtstrijdkrachten. Voor hen wordt een live verbinding met het Air Task Force in Afghanistan tot stand gebracht.

Het publieksterrein is op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni vanaf 08.00 uur geopend voor het publiek. De vliegshow begint op beide dagen om 09.00 uur en eindigt omstreeks 17.00 uur. De toegang is gratis. Er worden meer dan 150.000 bezoekers verwacht.
Provincie:
Tag(s):