donderdag, 8. oktober 2009 - 10:08

Nederlanders hebben begrip voor actiebereidheid bonden

Amsterdam

De weerstand van Nederlanders tegen het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar neemt verder toe. In maart 2009 vond 45 procent verhoging van de AOW-leeftijd acceptabel, nu is dat 39 procent. Het percentage mensen dat verhoging onacceptabel vindt is daarentegen gestegen van 52 procent in maart naar 57 procent nu.

Grote vraag is of de herfst net zo heet zal worden als in 2004, toen grootschalig gedemonstreerd werd tegen de prepensioenplannen van het kabinet Balkenende II. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) vindt het terecht dat de bonden actie gaan voeren. Een op de zeven werkende Nederlanders (14%) zegt zeker zélf op de een of andere manier actie te gaan voeren. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws heeft uitgevoerd.

De steun voor actievoeren door de bonden is het grootst onder mensen die SP, PVV en GroenLinks zouden stemmen (alle boven de 80%). Van de VVD- en CDA-aanhang noemt echter ongeveer de helft (55% resp. 49%) het onterecht dat de vakbonden actie willen gaan voeren. Van de werkende Nederlanders geeft 14 procent aan zeker wel bereid te zijn zelf actie te voeren tegen het verhogen van de AOW leeftijd. Van de vakbondsleden is bijna een kwart (24%) zeker bereid zelf actie te gaan voeren. De PVV- en SP-aanhang is het meest actiebereid: 27 procent respectievelijk 26 procent geeft aan zeker wel zelf actie te gaan voeren.

Het lijkt er op alsof Nederlanders vooral de werkgevers de schuld geven van het mislukken van het overleg tussen werkgevers en werknemers binnen de SER. Vier op de tien (41%) Nederlanders onderschrijven de stelling dat het 'onterecht is dat de vakbeweging nu stakingen organiseert, omdat ze voldoende kans heeft gehad om samen met de werkgevers tot een oplossing te komen'. De helft is het met deze stelling oneens (51%). Daarentegen is 57 procent het eens met de stelling dat het 'terecht is dat de vakbeweging nu stakingen organiseert, omdat de werkgevers nooit echt tot een compromis met de werknemers wilden komen'. Drie op de tien Nederlanders (31%) zijn het hier mee oneens.
Categorie:
Tag(s):