donderdag, 19. maart 2009 - 19:38

Provinciale onderscheiding voor kunstenaar Ger Lataster

Maastricht

Beeldend kunstenaar Ger Lataster heeft donderdagmiddag uit handen van gouverneur Léon Frissen de Provinciale Erepenning ontvangen. Gedeputeerde Staten hebben besloten de onderscheiding aan Ger Lataster toe te kennen uit waardering voor zijn veelzijdige en prominente bijdragen aan de hedendaagse kunst en zijn voorbeeldrol voor tal van collega-kunstenaars nationaal en internationaal. De uitreiking vond plaats in het Gouvernement in Maastricht.

Ger Lataster werd in 1920 in een mijnwerkersgezin in Schaesberg geboren. Hij volgde de Kunstnijverheidschool in Maastricht en trok in de jaren veertig van vorige eeuw naar Amsterdam. In Amsterdam studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Lataster wordt met kunstenaars als Jef Diederen, Lei Molin en Pieter Defesche gerekend tot de zogenaamde ‘Amsterdamse Limburgers’.

Lataster wordt beschouwd als één van Nederlands succesvolste en meest baanbrekende moderne kunstenaars van na 1945. Hij ontwikkelt een eigen beeldtaal, mede onder invloed van het abstract expressionisme, Cobra en de vooroorlogse Duitse kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Hij vernieuwt het schilderen ook in vaktechnische zin door onder meer gebruik te maken van aanvullende materialen zoals metaalverf, plastic folie en spuitbusverf. Sinds de jaren ’50 geniet Lastasters schilderkunst internationale erkenning.

Bekende opdrachtwerken van zijn hand zijn onder meer het schilderij ‘Spelende kinderen’ (Gemeente Heerlen – 1954), de monumentale plafondschildering ‘Icarus Atlanticus’ (Mauritshuis te Den Haag 1987-1988) en het grote fresco ‘Het laatste oordeel’ (Paleis van Justitie in Arnhem – 1996).
Provincie:
Tag(s):