zondag, 19. april 2009 - 18:34

PSV vernedert Ajax en maakt AZ landskampioen

(Elfvoetbal) AZ is de nieuwe landskampioen van Nederland. Dat is het resultaat van de confrontatie tussen PSV en Ajax, de twee clubs die de laatse drie decennia vrijwel alle titels onderling verdeelden. Het felle PSV strafte in de eerste helft een reeks defensieve fouten van het slordige Ajax af en stond na 41 minuten al met 3-0 voor. Ajax kwam nog terug tot 3-1, maar ook na rust bleven de Eindhovenaren superieur, wat resulteerde in een vernederende maar verdiende 6-2 eindstand, tot blijdschap van iedereen in Eindhoven én Alkmaar.

Beide clubs begonnen slordig aan de wedstrijd, maar het was Ajax dat in de openingsfase de beste indruk maakte. Waar PSV zich vooral tot breedtepassjes beperkte, zochten de Amsterdammers met meer overtuging het Eindhovense doel op. De eerste serieuze kans was echter voor de thuisclub, nadat Ajax-doelman Kenneth Vermeer in de achttiende minuut Carlos Salcido neerhaalde. Vermeer stopte vervolgens de strafschop van Timmy Simons, maar het incident bleek het breekpunt in de wedstrijd.

Terwijl Ajax bleef hangen in het wijfelachtige en slordige spel uit de openingsfase, transformeerde PSV plotseling in een krachtige machine die Ajax op alle fronten als een bulldozer overrompelde en elke fout aan Amsterdamse kant hard afstrafte.

Het resulteerde in drie goals voor de thuisclub. Eerst was het de beurt aan Edison Mendez om met een effectrijk schot van bijna dertig meter 1-0 binnen te knallen. Tien minuten later liep Ibrahim Afellay een rebound binnen, nadat Vermeer redding had gebracht op een schot van Nordin Amrabat. Van Basten probeerde het tij te keren door de fysiek sterkere Jan Vertonghen in het veld te brengen voor de kleine Vurnon Anita, maar dat pakte niet gelukkig uit. In een van zijn eerste balcontacten gaf Vertonghen een terugspeelbal op zijn keeper, die echter door Amrabat werd onderschept. De flankspeler tikte simpel 3-0 binnen.

Luis Suarez bracht met een volley de stand nog voor rust terug naar 3-1, maar de krachtsverhoudingen werden er niet door gewijzigd. Ook na rust was PSV in alle opzichten de sterkere ploeg. Het als los zand aan elkaar hangende Ajax moest toezien hoe PSV na goals van Jason Culina (schot korte hoek) en Balazs Dzsudzsak (vrije trap) zelfs uitliep naar 5-1. In de slotfase bepaalden invallers Miralem Sulejmani en Otman Bakkal de eindstand op 6-2, waarmee PSV revanche nam voor de 5-1 nederlaag die het twee jaar geleden in het eigen stadion tegen Ajax leed.

Door de memorabele overwinning neemt PSV de vierde plaats op de ranglijst over van sc Heerenveen. Het als derde geplaatste Ajax blijft een punt achter op nummer twee FC Twente. De strijd om de Champions League plaats belooft nog spannend te worden. Volgende week ontvangt Ajax de nieuwe kampioen AZ in het eigen stadion.
Categorie:
Tag(s):