woensdag, 24. juni 2009 - 13:28

Reders voelen zich in de steek gelaten

Rotterdam

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is zeer teleurgesteld door de beslissing van minister Van Middelkoop (Defensie) die het verzoek van Nederlandse reders niet inwilligt om in uitzonderlijke gevallen mariniers op kwetsbare schepen te plaatsen. Dit heeft de KVNR woensdag laten weten.

Onder kwetsbaar wordt verstaan schepen die niet sneller kunnen varen dan tien knopen, met een laag vrijboord of die hele speciale ladingen vervoeren. De bescherming van Nederlandse schepen door de EU-NAVFOR en de NAVO via het zogenaamde konvooivaren (Group Transit) functioneert in de praktijk echter alleen voor schepen die zich door hun snelheid en grootte daarvoor lenen.

De Nederlandse vloot kent vele kleinere schepen met een laag vrijboord. Tenminste eenmaal per week vaart zo’n kwetsbaar schip door de Golf van Aden. Daarnaast varen ongeveer twintig schepen per jaar door het gebied die niet de snelheid van boven tien knopen kunnen halen.

Schepen die in Group Transits varen moeten zich tenminste 20 minuten lang kunnen verdedigen. Dat is op deze schepen onmogelijk, gezien hun kenmerken en het geringe aantal opvarenden.

Tal van landen zoals Duitsland, Frankrijk, België ,Japan en China beschermen wel
met behulp van mariniers hun vlaggenschepen Het is daarom uiterst teleurstellend dat het Nederlandse kabinet zijn vlaggenschepen niet de noodzakelijke steun wil verlenen. Op dit moment zijn er 14 schepen gekaapt, waarbij 200 zeevarenden zijn betrokken.

Bij de kaping van de Marathon, een Nederlands/Antiliaans schip is zelfs een dode te betreuren. Dit laat zien hoe serieus de situatie is voor zeevarenden op Nederlandse schepen. Ook dit schip had een laag vrijboord. De Nederlandse vlag wordt door de afwijzing van Van Middelkoop in grote verlegenheid en moeilijkheden gebracht.
Provincie:
Tag(s):