zaterdag, 18. april 2009 - 23:45

Roda sprokkelt punt in Nijmegen

(Elfvoetbal) NEC en Roda JC zijn zaterdagavond in het McDos Goffertstadion blijven steken op 1-1. Daar hebben beide ploegen heel weinig aan. NEC verspeelde twee kostbare punten in de strijd om Europees voetbal, terwijl Roda JC in het gevecht om lijfsbehoud drie punten heel goed had kunnen gebruiken.

De ploeg uit Kerkrade kwam in Gelderland halverwege de tweede helft op voorsprong dankzij een knappe individuele actie van Sekou Cissé. De Ivoriaan speelde zichzelf vrij een schoot de bal onberispelijk binnen: 0-1. Tien minuten voor het einde kopte Bas Sibum van dichtbij raak. De oud-speler van Roda JC bezorgde NEC daarmee de gelijkmaker in een matige wedstrijd: 1-1.

"We hebben nog vier wedstrijden voor de boeg, waarvan we er eigenlijk drie moeten winnen." Dat stelde trainer Harm van Veldhoven van Roda JC voor aanvang van de wedstrijd NEC-Roda JC. "Als wij weg willen uit de onderste regionen, dan moet het nú gebeuren", voegde de tot Belg genaturaliseerde Nederlander daar ook nog eens aan toe. De druk op zijn ploeg maakte hij daardoor enorm. Tot een minuut of tien voor het einde van de wedstrijd tegen NEC leken de Limburgers op weg naar één van die drie zeges waarop de oefenmeester hoopte. Maar een kopbal van Sibum, na een schot van invaller John Goossens, maakte een einde aan de geelzwarte hoop op een driepunter: 1-1. Extra pijnlijk: Sibum kwam twee seizoenen uit voor Roda JC.

Door de puntendeling in Nijmegen blijft Roda JC steken op de zestiende plaats in de Eredivisie. Komt daar geen verandering in, dan zijn de manschappen van Van Veldhoven veroordeeld tot de zogenaamde Jupiler Play-offs. Een slechte prestatie tijdens die eindronde kan grote gevolgen -- degradatie, welteverstaan -- hebben.

In Gelderland hadden de Limburgers één groot geluk: de voorhoede van NEC was totaal niet op dreef. De ballenjongens in het McDos Goffertstadion moesten om de haverklap achter hopeloos geschoten ballen aan. Of het nu Lasse Schöne, Saidi Ntibazonkiza, Dominique Kivuvu, Sibum of Goossens betrof: telkens slaagden de spelers van trainer Mario Been er niet in voldoende richting aan de bal mee te geven. Keeper Bram Castro van Roda JC hoefde maar af en toe in actie te komen. Zoals vlak voor tijd, toen Dennis Rommedahl bij de stand 1-1 een schot loste. Castro redde knap; een innige omhelzing met Pa-Modou Kah volgde direct. Het gaf aan hoe blij de Limburgers waren met het in Nijmegen veroverde punt. Want hoewel ze er weinig mee opschieten, had het slechter kunnen aflopen voor de ploeg uit de Mijnstreek.

NEC staat nog steeds op de zo felbegeerde achtste plaats van de Eredivisie. Maar de Nijmegenaren kunnen nog deze speelronde worden ingehaald door FC Utrecht (één punt minder) en Feyenoord, dat twee punten achterstand heeft op de ploeg van Been. Deelname aan de play-offs waarin Europees voetbal kan worden afgedwongen hangt dan ook aan een zijden draadje.

Een extra tegenvaller voor NEC was dat de aanval tijdens de partij tegen de Limburgers verder werd uitgedund. Terwijl voor Jhon van Beukering het seizoen vanwege een blessure al voorbij is en flankspitsen Moestafa El Kabir en Rachid Bouaouzan door trainer Been uit de selectie zijn gezet, raakte ook nog eens de razendsnelle Ntibazonkiza geblesseerd. Hij ging na 45 minuten naar de kant met een pijnlijke schouder en is vermoedelijk een tijdje uit de roulatie.
Categorie:
Tag(s):