zaterdag, 15. augustus 2009 - 21:57

Tientallen drenkelingen uit zee gered, vrouw verdronken

Den Haag

Strandwachten van de Haagse Vrijwillige Reddings Brigade (HVRB) hebben zaterdag tientallen mensen uit zee gered. De zwemmers kwamen in de problemen door extreme stroming dat werd veroorzaakt door de wind.

Omdat de stroming naar verwachting ook zondag zeer sterk zal zijn, ontraadt de reddingsbrigade ongeoefende baders en zwemmers om in zee te gaan.

Alle slachtoffers kwamen in problemen door de sterke stroming langs de golfbrekers voor de Haagse kust. Langs deze golfbrekers liep door een aanhoudende (stevige) westenwind een extreem sterke stroming die de drenkelingen de zee in sleurde. Zij konden niet op eigen kracht terugkeren. In totaal werden 34 reddingsacties uitgevoerd waarbij een of meer drenkelingen werden gered.

De reddingsbrigade heeft zaterdagmiddag ook een 55-jarige vrouw, die tijdens het zwemmen in zee bij Bloemendaal door nog onbekende oorzaak in de problemen gekomen was, uit het water moeten halen.

Ondanks dat de vrouw met moeite kon worden gereanimeerd, is zij later op de avond overleden.Ze zou onwel zijn geworden in het water. Het ongeval heeft niets te maken met de sterke stroming die bij Den Haag voor problemen zorgde

Woensdagmiddag werd ook nog enkele uren gezocht naar een kite-surfer die volgens een badgast in problemen was geraakt op de grens van het Haagse en het Wassenaarse strand. Bij de zoekactie waren behalve de HVRB ook de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij, reddingsbrigades uit omliggende gemeentes, het Kustdetachement van Politie Haaglanden en een politiehelikopter betrokken. Toen het zoeken na enkele uren geen resultaat opleverde en er evenmin iemand als vermist was opgegeven, werd het zoeken gestaakt.

Advies

Het advies aan mensen die toch de zee in gaan, is om afstand te houden van de golfbrekers en een vast punt op de kant in de gaten te houden. Drijft u te ver van dit vaste punt af, ga dan de zee uit, loop een stukje terug en ga ter hoogte van het vaste punt opnieuw de zee in.

Mensen die in problemen raken, moeten nooit tegen de stroming in zwemmen. Beter is het om met de stroming mee om een golfbreker heen te zwemmen om vervolgens schuin naar de kant terug te zwemmen.
Provincie:
Tag(s):