woensdag, 10. juni 2009 - 18:51

Tynaarlo start inventarisatie monumentale bomen

Tynaarlo

Vanaf deze week gaan vrijwilligers samen de IVN groepen Vries, Eelde/ Paterswolde en Zuidlaren in de gemeente Tynaarlo beginnen met het inventariseren van monumentale bomen. Deze activiteit volgt op een cursus die zo’n 25 mensen volgden op 28 mei jl. De vrijwilligers reageerden enthousiast op een oproep op de gemeentebladzijde om te helpen.

Tijdens de cursus, gegeven ism Landschapsbeheer Drenthe, leerden ze wat monumentale bomen zijn en hoe ze die in het veld kunnen herkennen. Het doel van de inventarisatie is te komen tot een lijst met bomen die een beschermde status krijgen.

Een monumentale boom is een boom of boomgroep van minimaal 80 jaar oud, die door zijn leeftijd en verschijning beeldbepalend is. Bovendien moet hij ‘onvervangbaar’ zijn voor het karakter van zijn omgeving en van groot belang voor het groene karakter van de gemeente Tynaarlo.

De vrijwilligers gaan gewapend met de nieuw opgedane kennis op pad. Daarnaast zijn ze voorzien van een handleiding, een bomenboek, maar ook materiaal als meetlint, prikstokken en een fotocamera. Tynaarlo ziet de inventarisatie als een zeer waardevolle aanvulling op het bomenbeleid in de gemeente.
Provincie:
Tag(s):