woensdag, 5. augustus 2009 - 9:31

Van Dixhoornbrigade omarmt nieuwe brevetten

Middelburg

De Middelburgse Van Dixhoornbrigade gaat als eerste reddingsbrigade in Zeeland starten met het lesgeven volgens een nieuwe lijn van landelijke diploma's en brevetten voor haar (jeugd)leden.

De bestaande brevetten en diploma’s van Reddingsbrigade Nederland (de sportbond van de reddingsbrigades) zijn al dertig jaar oud, daarom wilde men de exameneisen aan de tijd aanpassen. Gezocht werd ook naar een betere aansluiting op het zwem-abc, dat al weer geruime tijd de basis is voor de reguliere zwemdiploma’s.

Als eerste brigade in Zeeland heeft de Van Dixhoornbrigade uit Middelburg besloten gelijk dit jaar met opleiding voor de nieuwe brevetten te beginnen en geen gebruik te maken van de landelijk ingevoerde overgangstermijn.

In de bestaande opleiding wordt na het behalen van een basis-zwemdiploma meteen begonnen met reddingstechnieken. Daar is volgens de Middelburgse club niets op tegen, maar het sluit alleen niet meer naadloos aan op het zwem-abc, aldus de brigade. De landelijke organisatie heeft besloten de jeugd van 6 tot 10 jaar een opleiding te geven die het sportieve element zwemmen combineert met zelfredzaamheid. Wat moet je doen (of nalaten) als je onbedoeld in het water terecht komt? Hoe overleef je, Hoe redt je jezelf?

Omdat de nieuwe ‘Junior-brevetten’ ook enkele zwemslagen en technieken bevatten die minder vaak gebruikt worden (maar wel zeer geschikt zijn om kinderen wegwijs in het water te maken) zullen de instructeurs van de Van Dixhoornbrigade in de eerste weken van het nieuwe zwemseizoen extra worden bijgeschoold.

Voorzitter Wolterman van de Van Dixhoornbrigade: “We stappen nu gelijk in op de nieuwe brevetten omdat ze goed passen bij de manier van zwemles geven van vandaag, en ze bovendien erg leuk zijn voor de kinderen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen plezier hebben in zwemmen, zeker als we dat combineren met meer veiligheid voor de kinderen zelf.”
Provincie:
Tag(s):