woensdag, 17. juni 2009 - 16:50

Wereldkampioenschap CP-voetbal 2011 naar Drenthe

Assen

Drenthe wordt de plek waar het wereldkampioenschap CP-voetbal in 2011 wordt gehouden, dat maakte gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) woensdag bekend. De Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association (CPISRA) heeft het wereldkampioenschap CP-voetbal van 2011 toegewezen aan Nederland, nadat het eerder al genomineerd was. CP-voetbal is bedoeld voor spelers die door een hersenbeschadiging een lichamelijke beperking hebben.

Gedeputeerde Anneke Haarsma is enthousiast over de uitkomst: "Een prachtige kans voor Drenthe. En een schitterend resultaat voor ons Platform Aangepast Sporten waarmee we de komende jaren een stevige impuls aan de gehandicaptensport in Drenthe willen geven.�
De CPISRA Football 7-a-side World Championships vinden plaats van 17 juni tot en met 1 juli 2011 in Assen, Emmen en Hoogeveen. Het toernooi telt zestien landen die in vier poules uitkomen. De eerste acht landen plaatsen zich voor de Paralympische Spelen, die een jaar later in Londen worden gehouden.

CP-voetbal valt onder de KNVB en is bedoeld voor mensen met een cerebrale palsy (hersenbeschadiging), waardoor zij in meer of mindere mate spastisch zijn. Tussen 1988 en 1996 werd het Nederlands CP-team tweemaal Europees kampioen en twee keer wereldkampioen. In Seoul, Barcelona en Atlanta behaalde het team bovendien de Paralympische titel. Tijdens de Paralympische Spelen van Beijing in 2008 eindigde het
Nederlands CP-team op de vijfde plaats.

Voetbal voor spelers en speelsters met een beperking maakt een sterke ontwikkeling door. Het organiseren van grote voetbalevenementen past in een traditie die we de laatste decennia hebben opgebouwd. EURO 2000, het WK Onder 20 in 2005 en het EK onder 21 in 2007 zijn daarvan goede voorbeelden. Behalve FIFA en UEFA heeft CPISRA nu ook vertrouwen in ons organiserend vermogen. Met dit toernooi kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan voetbal voor spelers en speelsters met een beperking."
Provincie:
Tag(s):