donderdag, 14. mei 2009 - 13:25

Ze zijn weer in aantocht

Nijmegen

De dagen lengen, het weer wordt beter en daar is ie weer: de eikenprocessierups.Naar verwachting veroorzaakt de rups ook dit jaar weer gezondheidsklachten in de periode juni-augustus. Hoe groot de overlast precies zal zijn, is moeilijk te zeggen.

De GGD adviseert mensen (inclusief hun huisdieren) om uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen worden aangetroffen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Normaal komen eind april, begin mei de eitjes uit. De rupsen vervellen enkele keren en na de derde vervelling krijgen de rupsen de beruchte brandharen. Deze microscopisch kleine haartjes, die de rups kan loslaten om als verdediging te gebruiken, veroorzaken bij contact met mensen en dieren fysieke klachten. Eikenprocessierupsen leven in groepen bijeen en maken op stammen of dikkere takken nesten die bestaan uit een dicht spinsel met vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan de rupsen 's nachts in colonne (vandaar de naam 'processie') op zoek naar voedsel.

Wat zijn de klachten?
Wanneer de onbedekte huid in contact komt met de brandharen ontstaat binnen 8 uur een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Door krabben of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen 1 - 4 uur een heftige reactie geven. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen. De klachten lijken dan in eerste instantie op een neusverkoudheid.

De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enige dagen tot weken. Voorkom krabben of wrijven. Was de huid goed met water. Ogen kunt u met water uitspoelen. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeuk middelen helpen. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Mensen die langdurig ernstige klachten hebben, wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun huisarts.

Mensen die (mogelijk) de eikenprocessierupsen hebben gesignaleerd, worden verzocht om contact op te nemen met de gemeente. Deze kan de boom onderzoeken en, zo nodig, de rupsen bestrijden.

Mensen met gezondheidsvragen die (mogelijk) samenhangen met de eikenprocessierups, kunnen bellen naar de GGD Regio Nijmegen: 024-3297297. Inhoudelijke informatie over de rups is o.a. te vinden op www.gelderland.nl en www.natuurkalender.nl
Provincie:
Tag(s):