dinsdag, 27. juli 2010 - 13:35

Actie beveiligers bij Rotterdam Airport

Rotterdam

Een groep van 25 beveiligers voerde maandagmiddag actie bij Rotterdam Airport onder het motto "Beveiligers voor een veilige toekomst". Ze willen baanbehoud bij de veelvuldige contractovernames.

De luchthaven Rotterdam/Den Haag besteedt momenteel de beveiliging van haar panden opnieuw aan. Beveiligers willen het bedrijf aanspreken op haar verantwoordelijkheid als opdrachtgever. Er moeten bij de aanbesteding meer criteria gelden dan alleen de prijs. Ook behoud van banen en arbeidsvoorwaarden is essentieel.

EHBO
De beveiligers deelden flyers over hun standpunten uit aan reizigers. Daarna overhandigden ze de directie van de luchthaven een EHBO-kist, voor Eerste Hulp Bij Overnames.

Scherpe concurrentie
In de beveiliging is sprake van scherpe concurrentie tussen de bedrijven onder druk van opdrachtgevers. Daardoor wisselen te beveiligen objecten regelmatig van beveiligingsbedrijf. Beveiligers zijn niet zeker van behoud van hun baan of arbeidsvoorwaarden.

Schoonmaak
FNV Bondgenoten ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. "De beveiliging lijkt de kant van de schoonmaak op te gaan," zegt Ton Neijenhuijs, bestuurder FNV Bondgenoten. "Het leveren van kwaliteit wordt naar de achtergrond gedrongen, het gaat alleen om geld. Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en beveiligingsbedrijven gaan daar in mee. Het zijn de werknemers die dan het onderspit delven."

Cao-onderhandelingen
Op dit moment is het zo in de beveiliging dat bij een contractovername het overnemende bedrijf niet verplicht is om de werknemers over te nemen. Het was echter wel altijd gebruikelijk in de sector. Daarom wil FNV Bondgenoten dat hierover afspraken worden gemaakt in de cao. De onderhandelingen daarvoor worden na de zomer voortgezet.

In totaal werken er ongeveer 30.000 beveiligers in de particuliere beveiliging.
Provincie:
Tag(s):