vrijdag, 3. december 2010 - 15:08

Ruim de helft Haagse jongeren vrijt onveilig

Den Haag

Van de Haagse jeugd heeft 54% van de jongeren tussen 14 en 28 jaar wel eens onveilig gevreeën. 'Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek dat de gemeente Den Haag als onderdeel van het Love Life Festival 2010 heeft uitgevoerd', meldt de gemeente Den Haag vrijdag.

In de afgelopen weken hebben busjes van het Love Life Festival rondgereden en jongeren ondervraagd over hun seksuele gewoonten en condoomgebruik. De oorzaken voor dit seksueel ongezonde gedrag zijn minder eenvoudig aan te wijzen.

Van de jongeren vindt slechts 10% het moeilijk om over een condoom te beginnen. Wanneer de ander er over begint reageert 82% positief. Toch heeft ruim de helft van de jongeren wel eens onveilig seks gehad. De redenen waarom er onveilig gevreeën wordt, lopen uiteen.

Het gebruik van een ander voorbehoedsmiddel is voor 23% een reden om geen condoom te gebruiken, 19% van de Haagse jongeren had voldoende vertrouwen in de ander om het niet te doen en 15% van de Haagse jongeren verkeerde op het moment dat er gevreeën werd in een roes waardoor het condoom niet gebruikt werd. De grootste groep, 43%, heeft een vaste relatie en gebruikt daarom geen condoom.

Seksuele Gezondheid
Seksuele gezondheid is een belangrijke peiler in het gezondheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Zo kunnen inwoners van Den Haag zich gratis laten testen op de aanwezigheid van soa’s in het Regionaal soa-centrum Den Haag. Naast deze curatieve aanpak heeft de gemeente Den Haag ook veel aandacht voor een repressieve aanpak.

Hiertoe is bijvoorbeeld het Love Life Festival georganiseerd en worden er het hele jaar door Sense consulten aangeboden die jongeren bewust maken van het belang van seksuele gezondheid.

Rabin Baldewsingh, wethouder Volksgezondheid. ,,Seksuele gezondheid draait om respect. Als jij respect hebt voor jezelf en je eigen lijf, dan heb je dat ook voor een ander. Ik vind dan ook niet dat je seks maar achterwege moet laten, maar wel dat je het veilig moet doen.’’
Provincie:
Tag(s):