woensdag, 16. maart 2011 - 10:08

25 procent van de Nederlanders heeft overdag last van slaperigheid

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft last van overmatige slaperigheid, zo schrijft de Telegraaf woensdag op basis van een onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek (NSWO)>

Overmatige slaperigheid houdt in dat mensen zomaar kunnen wegdoezelen of in slaap vallen tijdens bijvoorbeeld een vergadering, het televisiekijken, autorijden of na de maaltijd.

Volgens de vereniging kampen veel mensen met een tekort aan nachtrust. Ook door het gebruik van slaapmiddelen kan slaperigheid ontstaan. Slaperigheid beperkt het dagelijks functioneren in grote mate en is een van de belangrijkste oorzaken van bedrijfs- en verkeersongevallen, aldus de NSWO.

De kans op een verkeersongeluk als gevolg van deze aandoening is groot. De slaperigheid, die een gevolg is van een tekort aan nachtrust of van slaapmiddelengebruik, zorgt al bij zes uur slaap voor een anderhalf keer zo grote kans op een verkeersongeluk, zo schrijft de krant.

“Elke keer als ik hoor over een ongeluk, weet ik bijna zeker dat dit het gevolg is van onvoldoende slaap”, aldus de voorzitter van de NSWO in de krant.

Onderzoek
De organisatie pleit daarom voor een verplicht onderzoek onder bus- en vrachtwagenchauffeurs, zodat zij zich bij problemen kunnen laten behandelen.
Provincie:
Tag(s):