woensdag, 30. november 2011 - 17:14

6 jaar cel geëist tegen vriendin Charles Z.

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 6 jaar geëist tegen de vriendin van de inmiddels overleden drugshandelaar Charles Z. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

Criminele organisatie
De 45-jarige Scarlet D. wordt ervan verdacht dat ze jarenlang samen met Z. leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie die op grote schaal handelde in wiet en hasj. Ook heeft ze vermoedelijk honderdduizenden euro's drugsgeld witgewassen.

Scarlet D. presenteerde zich volgens het OM als een volwaardig zakenpartner van Charles Z. Vooral in de maanden dat Z. in detentie zat, nam zijn vriendin de leiding van de criminele organisatie grotendeels op zich.

Ze gaf andere verdachten uit de criminele organisatie de opdracht zich bij Z. te melden in het huis van bewaring. Ook beïnvloedde ze getuigen in een strafproces tegen de drugshandelaar. Charles Z. is in januari dit jaar in zijn cel overleden.

De officieren van justitie bij het Landelijk Parket oordelen dat door de inzet van Scarlet D. de handel in hennep, hasj, xtc en amfetamine doorging, ook in de periode dat Charles Z. vastzat. ,,Door haar initiatieven tijdens Z.'s detentie kon de organisatie min of meer in stand blijven.''

De advocaat van Scarlet D. heeft geen pleidooi gehouden in deze strafzaak. De raadsman meent dat de verdachte psychisch te verzwakt is om terecht te staan.

Nadat de rechtbank dinsdag had beslist dat de rechtszaak gewoon kon doorgaan, en het daarop volgende wrakingsverzoek van de advocaat was afgewezen, heeft de raadsman de verdediging neergelegd.

De rechtbank zal naar verwachting 22 december uitspraak doen.
Provincie:
Tag(s):