zondag, 24. juli 2011 - 21:13

Kerncentrale Borssele bijna veilig

Borssele

Nederland kan opgelucht ademhalen nu de veiligheid van de kerncentrale in Borssele na een eigen onderzoek door exploitant EPZ is getest en goedgekeurd.

Na de kernramp bij Fukushima in Japan lag ook Borssele onder vuur. Dit vooral bij de milieuorganisaties die van de Zeeuwse kerncentrale af willen.
In de ‘stresstest’ werd vooral gekeken naar de veiligheid bij een mogelijke aardbeving of overstroming. Naar voren gekomen zijn vijftien punten waar verbetering nodig is.

Zo is bijvoorbeeld de mobiele dieselgenerator kwetsbaar omdat deze nu nog op de bedrijfslocatie staat. De effectiviteit van de beschikbare externe noodpompen (als alle andere systemen hebben gefaald) moet duidelijker worden aangetoond. Maar het belangrijkste is wel de noodkoeling. Als je een centrale uitschakelt zonder noodkoeling kan hij te heet worden en smelten. Dus moet het periodiek testen van reservekoelwatersystemen nog verder worden aangescherpt.

Aan het eind van dit jaar zullen alle vijftien punten moeten zijn doorgevoerd om aan de Europese onafhankelijke stresstest te kunnen voldoen. Dit geldt ook voor andere kenrcentrales. Die tests zullen onder toezicht staan van het atoomagentschap IAEA.
Provincie:
Tag(s):