vrijdag, 14. oktober 2011 - 18:33 Update: 08-07-2014 0:56

Minister-president Rutte en minister Schultz van Haegen leiden economische missie naar Rusland

Minister-president Rutte en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu brengen van 19 tot en met 21 oktober 2011 een officieel bezoek aan Rusland.

De reis heeft een sterke economische focus. Aangevoerd door VNO-NCW-voorzitter Wientjes reist een handelsdelegatie van 15 CEO’s van Nederlandse multinationals mee. Ook zeventig vertegenwoordigers van Nederlandse MKB-bedrijven reizen naar Rusland.

Met het Holland Russia Trade Dinner, diverse seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen Nederlandse en Russische bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept. In gesprekken met president Medvedev en premier Poetin komen naast gezamenlijke economische kansen ook onderwerpen als corruptiebestrijding en versterking van het juridisch systeem aan de orde.

De huidige relatie tussen Nederland en Rusland is gebouwd op een lange gemeenschappelijke geschiedenis. De Nederlandse export naar Rusland bedraagt op dit moment ongeveer 6 miljard euro. Met een import van ongeveer 14 miljard euro is Nederland de grootste bestemming van Russische goederen en producten. De handel tussen beide landen groeit nog steeds.

Nu Rusland zijn economie moderniseert liggen er in diverse sectoren kansen voor het Nederlandse bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn de sectoren energie, landbouw, transport, gezondheidszorg, luchthavenbouw en de financiële sector. Dit weerspiegelt zich in de samenstelling van de CEO-delegatie en de groep MKB-bedrijven. De meereizende CEO’s vertegenwoordigen Shell, Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, Gasterra, Van Oord, DSM, Heineken, Friesland Campina, Philips, ING, Haskoning, Boskalis, IHC Merwede, VanderLande en KLM.

Het programma start in Moskou. Op woensdag 19 oktober spreekt minister-president Rutte met Russische mensenrechtenexperts. In de avond volgt het Holland Russia Trade Dinner waaraan de Nederlandse CEO's en MKB-vertegenwoordiger en ruim honderd Russische bedrijven deelnemen.

Donderdagochtend openen minister-president Rutte en vice-premier Zoebkov van Rusland vijf seminars en rondetafelbijeenkomsten voor Nederlandse en Russische bedrijven. Deze richten zich op Energie, Biomassa, Gezondheidszorg, Luchthavens en Binnenvaart. Bij het Holland Russia Trade Dinner en de seminars worden diverse contracten en overeenkomsten tussen bedrijven ondertekend. De ochtend wordt afgesloten met een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat.

In de middag van donderdag 20 oktober worden de minister-president, minister Schultz van Haegen en de CEO-delegatie op het Kremlin ontvangen door president Medvedev. Na een onderling gesprek nemen minister-president Rutte en president Medvedev deel aan een werklunch met minister Schultz van Haegen en overige delegatieleden. Na deze lunch sluiten VNO-NCW-voorzitter Wientjes en de 15 meegereisde CEO's aan voor een rondetafelbijeenkomst met president Medvedev. Tot besluit ondertekenen minister-president Rutte en president Medvedev een gezamenlijke verklaring over het Russisch-Nederlandse bilaterale jaar 2013.

Na het Kremlin bezoekt minister-president Rutte het Witte Huis voor een ontvangst door premier Poetin. In hun gesprek staan minister-president Rutte en premier Poetin onder andere stil bij de economische betrekkingen tussen Nederland en Rusland, de ontwikkeling van het juridisch systeem in relatie tot mensenrechten en de actuele situatie op de financiële markten.

Op donderdagavond opent minister-president Rutte het alumni-netwerk van Neso in Moskou. Neso (Netherlands Education Support Office) is een buitenlandse vestiging van het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in hoger onderwijs. Via deze organisatie krijgen Nederlandse en Russische studenten de kans om studieprogramma's in elkaars landen te doorlopen.

Vrijdag 21 oktober vervolgt het programma in Sint Petersburg. Met enkele Nederlandse bedrijven bezoekt de minister-president de Hermitage om mogelijke vormen van samenwerking te bespreken. Daarnaast staan de opening van een nieuw datacenter, een gesprek met gouverneur Serdjoekov van Leningrad Oblast en een gesprek met gouverneur Poltavchenko van de stad Sint Petersburg gepland. Minister-president Rutte en minister Schultz van Haegen bezoeken ook de stormvloedkering die met Nederlandse inzet en bedrijven is gebouwd.

Aan de juridische faculteit aan Staatsuniversiteit Sint Petersburg houdt minister-president Rutte vrijdagmiddag een lezing onder de titel ‘The rule of law and reliable institutions laying the foundation for economic growth and prosperity’. Na zijn toespraak gaat hij het gesprek aan met studenten in de zaal. Minister Schultz van Haegen besluit haar programma in Sint Petersburg met een rondetafelgesprek met bedrijven en Russische autoriteiten over de haveninfrastructuur in Sint Petersburg.
Categorie:
Tag(s):