maandag, 3. januari 2011 - 13:26

Politie Gelderland opent aanval op woninginbraken en overvallen

Arnhem

De politie Gelderland-Midden zet een groot offensief in op woninginbraken en gewapende overvallen. ‘Twee kernteams gaan onderzoeken verrichten naar woninginbraken en overvallen. Het openbaar ministerie heeft haar volledige ondersteuning toegezegd’, meldt de politie maandag.

Op dit moment geeft de politie Gelderland-Midden ook al prioriteit aan de aanpak van woninginbraken en overvallen. De cijfers geven daar alle reden toe.

Cijfers woninginbraken
In de afgelopen drie jaar is het aantal woninginbraken gestegen van 2561 (2008) naar 3423 (2009). Op 15 december 2010 stond de teller op 3441. Daarbij valt op dat het aantal inbraken in het district Arnhem Veluwezoom daalde van 1358 naar 1217. Deze daling werd echter gecompenseerd door stijgingen in de West-Veluwe Vallei (van 1577 naar 1647) en Rivierenland (van 488 naar 577).

Cijfers overvallen
Het aantal overvallen lijkt weliswaar te dalen maar niet genoeg naar de zin van het korps. In vergelijking met 2008 steeg het aantal overvallen van 52 naar 114. Op 30 december 2010 waren er 104 overvallen geweest in de regio. Na 2009 is dit het hoogste aantal in 8 jaar. In 2010 werden 20 overvallen opgelost en werden er 41 verdachten aangehouden.

Opvallend is de stijging van het aantal overvallen in Rivierenland: van 8 in 2009 naar 21 in 2010 (tot 15 december). In de districten West-Veluwe Vallei en Arnhem Veluwezoom daalde het aantal overvallen van 40 cq. 66 overvallen naar 29 cq. 54. De overvallen richtten zich in 2010 vooral op woningen: 34 keer. Ook tankstations (17) en winkels (17) waren bovengemiddeld vaak het doelwit.

Meer vuurwapengebruik
Daders maken in vergelijking met vorig jaar meer gebruik van een vuurwapen; het incidenten waarbij gebruik werd gemaakt van een steekwapen daalde van 36 naar 25. Wat verder opvalt is dat het aantal overvallen zich in 2009 zich nog concentreerde op stedelijke gebieden als Ede en Arnhem (en omstreken). Voor 2010 geldt dat de overvallen zijn uitgewaaierd over kleinere en buitengelegen gebieden.

Offensief
De politie Gelderland-Midden wil het aantal woninginbraken en overvallen substantieel verlagen. Daar is de afgelopen maanden in de diverse districten een sterk begin mee gemaakt; zo worden er in de drie districten recherche-onderzoeken verricht.

Speciaal politie-team
Vanaf 3 januari gaat een team zich richten op overvallen; zeer binnenkort start een team rond woninginbraken. Beide teams gaan aan de slag om gepleegde woninginbraken en overvallen te onderzoeken met als doel over te gaan tot aanhouding en voorgeleiding van verdachten.

Het kernteam dat zich richt op de overvallen bestaat uit zeker 12 rechercheurs en zoveel meer als nodig is. Gezien de grootte is dit team ook in staat bij nieuwe overvallen snel met forse slagkracht op te treden.

Het kernteam dat wordt ingezet voor onderzoeken naar woninginbraken bestaat uit minimaal 6 personen; mocht het nodig zijn, dan zal dit team worden uitgebreid.

Beide teams worden bovendien ondersteund door tal van specialisten op onder meer financieel en gedragskundig gebied. Ook wordt de surveillance gericht op woninginbraken en overvallen. Het korps zal bovendien met extra inzet informatie inwinnen over locaties en verdachte personen.

Het offensief behelst overigens niet alleen het onderzoeken van gepleegde woninginbraken en overvallen maar ook het voorkomen ervan. Daarbij zal de politie nog meer een beroep doen op burgers om alert te zijn op verdachte situaties en de politie te bellen. Verder zal de politie zoveel mogelijk op grond van informatie nieuwe inbraken en overvallen verstoren.
Provincie:
Tag(s):