woensdag, 2. februari 2011 - 16:24

Politie verdenkt omgekomen bewoner Swifterbant van brandstichting

Swifterbant

Het rechercheteam TGO-31 van politie Flevoland heeft na uitgebreid technisch, tactisch en forensisch onderzoek de zaak van de overval woning in Swifterbant en het overlijden van het 47-jarige slachtoffer afgesloten. Dit meldt de politie woensdag.

Geen overval, wel brandstichting door bewoner zelf
Uit het onderzoek is niet vast komen te staan dat er een overval heeft plaats gevonden. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat er voorbereidingen waren getroffen voor brandstichting, waarbij het vermoeden bestaat dat de 47-jarige bewoner hier zelf de hand in heeft gehad. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen welke hij had opgelopen bij de brand in de woning.

Grootschalig onderzoek
De politie startte op 3 december 2010 een grootschalig rechercheonderzoek na een mogelijke overval op de woning en de ontstane brand in de woning. De politie kreeg die bewuste nacht een melding van een overval op een woning aan Struikheideveld in Swifterbant.

Eenmaal ter plaatse bleek er brand in de woning en werd de 47-jarige man zwaargewond aangetroffen. Het bleek deze bewoner te zijn die zelf de woningoverval bij 1-1-2 alarm had gemeld. Er werd een Team Grootschalige Opsporing van de politie Flevoland samengesteld waarna zo’n 20 rechercheurs van verschillende disciplines de zaak onderzocht.

Sporen voorbereiding brandstichting
Voor een overvalmisdrijf, zoals door het slachtoffer gemeld werd, zijn na uitgebreid (sporen)onderzoek geen relevante aanknopingspunten gevonden. Wel is komen vast te staan dat in de woning sporen zijn aangetroffen van voorbereiding van brandstichting, waarbij het aannemelijk is geworden dat het slachtoffer daar zelf de hand in heeft gehad.

Hoe de daaropvolgende brand is ontstaan kan niet met zekerheid worden vastgesteld. Omdat het slachtoffer op dit punt niet meer kon worden gehoord, kan over het motief van de voorgenomen brandstichting geen conclusie worden getrokken.

De politie heeft het onderzoek afgesloten. De nabestaanden van het slachtoffer zijn over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd.
Provincie:
Tag(s):