dinsdag, 10. mei 2011 - 18:25

Radioactieve containers uit Japan in Rotterdam onderschept

Rotterdam

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Douane hebben in de afgelopen dagen in de Rotterdamse haven 19 radioactief besmette containers uit Japan onderschept. Dit heeft de nVWA dinsdag bekendgemaakt.

Bij hermeting en verdere inspectie zijn 14 containers vrijgegeven omdat ze ver onder de besmettingsnorm van 4 bq/cm2 zaten. De overige 5 containers zijn apart gezet omdat op een aantal plekken op de containers de besmetting boven de norm is.

Bij 4 van deze containers wordt nu verder onderzocht hoe hoog de besmetting is en bij 1 container is de gemiddelde besmetting 6 bq/cm2 gebleken.

Besmette containers worden schoongemaakt, daarna wordt opnieuw een meting gedaan. Wanneer de besmetting onder de norm is, worden ze vrijgegeven. Containers vanuit Japan zullen zo lang als nodig is worden gecontroleerd op radioactiviteit.

Controle op zee
De schepen uit Japan worden op zee, als de loodsen aan boord komen, gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen van het schip worden de containers nog een keer gescreend voordat ze op de kade worden gezet.

Detectiepoortjes
Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door de detectiepoortjes. De ladingen die bestaan uit levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten, komend uit Japan worden door de nVWA steekproefsgewijs bemonsterd en in het laboratorium gecontroleerd.
Provincie:
Tag(s):