woensdag, 7. november 2012 - 11:52

Adjunct-hoofdredacteur RTL woedend: 'Ambtenaren Rutte liegen'

Op zijn weblog beweert Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws dat het ministerie van Algemene Zaken (AZ) liegt.

Het ministerie van Algemene Zaken beweerde dat maandag al bij het ministerie van Economische Zaken was gevraagd om de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Het opvragen van die cijfers door AZ zou dus al gedaan zijn voordat het kort geding van RTL Nieuws tegen AZ was aangespannen. Maar dat is volgens Klein 'een aperte leugen'.

Kleins reactie op deze bewering: “Ik ga ze nu bij de enkels afzagen! Zijn ze gvd helemaal gek geworden? Ik ga al die smerige trucs van ze opschrijven, en alles op onze site zetten. Dan weet iedereen wat voor schurkenstreken ze uithalen. Alleen om te voorkomen dat openbaar wordt wat iedereen wil weten: de exacte inkomensgevolgen van het regeerakkoord.”

Woensdagochtend om 09.30 begon een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen om inzage te krijgen in de koopkrachtgegevens in het regeerakkoord. RTL Nieuws had vrijdag nog een Wob-verzoek ingediend om meer inzage te krijgen maar AZ beweerde dat er 'geen extra informatie' was en ‘voor zover we iets hebben is het openbaar’, zo schrijft Klein.
Klein was woedend over deze reactie van AZ.

RTL Nieuws eiste openbaarmaking van alle koopkrachtcijfers waarover het Centraal Planbureau beschikt. Uit de gegevens moet blijken wat de koopkrachtgevolgen zijn van de kabinetsplannen voor iedere Nederlander.

Zaak tegen AZ aangehouden
Inmiddels is bekend dat de zaak die RTL Nieuws tegen AZ heeft aangespannen is aangehouden tot 21 november, zo maakt RTL Nieuws op zijn site bekend. RTL Nieuws krijgt vandaag dus nog geen antwoord op het verzoek om de koopkrachtcijfers openbaar te maken. Verslaggever Pepijn Krone: "Tussentijds wil de rechter dat de partijen overleg gaan voeren".

Maar volgens de advocaat van RTL Nieuws kunnen de stukken gewoon beschikbaar zijn, en hij vraagt zich af waarom ze niet nu openbaar gemaakt kunnen worden.

De advocaat van het ministerie van Algemene Zaken liet weten dat er nu nog geen antwoord kan komen op het verzoek, omdat 'het tijd kost' de stukken te verzamelen. "Snel antwoorden op verzoek is een streven, maar niet in een kort geding af te dwingen", aldus de advocaat.

Verslaggever Pepijn Crone twitterde: "Alg. Zaken zegt dat de termijn van de Wob 3 december is, dat de koopkrachtstukken van CPB nu niet verstrekt hoeven te worden."

Maar de advocaat van RTL Nieuws had liever gezien dat de stukken vandaag nog openbaar zouden worden gemaakt en zegt hierover: "Er is spoed bij geboden, omdat de Tweede Kamer er morgen over debatteert. Burger en Kamer hebben niet alle informatie."

Ook de oppositie wil meer duidelijkheid over de precieze gevolgen voor de koopkracht van het regeerakkoord.
Provincie:
Tag(s):