zondag, 1. juli 2012 - 8:24

Andre Kuipers 20 juli in Nederland

Noordwijk

Vandaag is Andre Kuipers veilig geland op aarde.

Hij gaat de komende weken bijkomen in Houston. Daar wordt hij onderzocht en hij kan in Houston de komende weken wat tijd doorbrengen met zijn familie. Vrijdag 20 juli komt de astronaut terug in Nederland.

Ruim een maand later, op 30 augustus, wordt Kuipers gehuldigd. Dit gebeurt op de boulevard van Noordwijk. In deze plaats is de werkgever van Andre, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gevestigd.

Eerder vandaag landde Kuipers na 193 dagen weer op aarde. Hiermee heeft hij direct een record gevestigd: Er is nog nooit een Europeaan geweest die zo lang achter elkaar in de ruimte is geweest.

Samen met Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS) heeft de Nederlandse astronaut alle dagen in het ISS doorgebracht.
Op NASA-tv was te zien hoe hij met een lach op zijn gezicht om 10:42 uur uit de Sojoezcapsule werd gehaald en in een stoel werd gezet.

Prins Willem-Alexander heeft Andre Kuipers via Twitter gefeliciteerd met het volbrengen van zijn missie. Dat deed hij via het account van de Rijksvoorlichtingsdienst: 'Welkom veilig terug op aarde. Nederland is trots op uw unieke prestatie'.

Ook premier Rutte liet weten blij en trots te zijn op de veilige terugkeer en de prestaties van Kuipers in de ruimte.
Provincie:
Tag(s):