donderdag, 31. mei 2012 - 19:02

ANWB introduceert ReiskostenCheck

Den Haag

De ANWB heeft donderdag de ReiskostenCheck geïntroduceerd.

Met deze check kunnen forensen uitrekenen hoeveel euro zij er volgend jaar op achteruitgaan, als er loonbelasting wordt geheven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, zoals voorgesteld in het Lenteakkoord. Tot nu toe is de site al 92.000 keer bekeken.

De ANWB vermoedt dat nog weinig mensen beseffen wat de financiële consequenties zullen zijn van deze maatregel. De Reiskostencheck schept hier duidelijkheid over. Bovendien kan men zich via de check uitspreken over de kabinetsplannen. Deze reacties zullen door de ANWB gebruikt worden bij de beïnvloeding van de Tweede Kamer.

De rekenhulp is te gebruiken door werknemers die nu van hun werkgever een vergoeding krijgen voor het gebruik van hun privé-auto en/of een NS-jaartrajectkaart ten behoeve van het woon- werkverkeer.

De ANWB constateert dat het belasten van de reiskostenvergoeding miljoenen forensen confronteert met een forse inkomensachteruitgang. Zij gaan ruim 10% van de totale besparingen uit het Lenteakkoord opbrengen (1,3 miljard).
Een werknemer die met zijn auto reist, woont gemiddeld 23 kilometer van zijn werk. De ANWB heeft berekend dat iemand met een modaal inkomen er op basis van vijf werkdagen jaarlijks 786 euro op achteruit dreigt te gaan. Een werknemer die met de trein reist, woont gemiddeld 38 kilometer van zijn werk. De ANWB heeft berekend dat die werknemer er jaarlijks 845 euro op achteruit gaat.

Forensen kunnen in de huidige, stagnerende woning- en arbeidsmarkt niet zo eenvoudig van woonplaats of werk veranderen. De ANWB roept de Tweede Kamer dan ook op om naar eerlijker alternatieven voor de maatregel te zoeken en zal daartoe binnenkort zelf een voorstel doen.
Provincie:
Tag(s):