woensdag, 19. september 2012 - 11:08 Update: 08-07-2014 0:31

De smiley :-) bestaat vandaag precies 30 jaar!

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat de Amerikaanse computerwetenschapper Scott Fahlman gebruik maakte van het smiley
symbool :-). Dat deed hij als hoogleraar in een elektronische boodschap aan zijn studenten van de Carnegie Mellon-universiteit in Pittsburg. Dit melden verschillende media woensdag.

De emoticon, zoals de smiley officieel heet, werd door Fahlman geïntroduceerd nadat een studentengrap over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd. Dit leidde tot een debat over de grenzen van humor binnen de muren van de universiteit. Hierdoor bedacht Fahlman de smiley :-) voor zaken die niet helemaal serieus moeten worden genomen en de emoticon :-( voor dingen die niet als grap zijn bedoeld. 'Lees het zijwaarts', schreef hij er nog bij.

Fahlman (64) ziet niets in de emoticons die vandaag veel worden gebruikt: veelkleurige, grafische icoontjes, die niet zijn gemaakt van letters, cijfers en leestekens. "Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens", aldus Fahlman in Spits.
Categorie:
Tag(s):