donderdag, 9. februari 2012 - 12:43

Dreigende ontruiming voormalig CBS gebouw

Leidschendam-Voorburg

Boze ondernemers met spandoeken tijdens de Raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg op dinsdagavond 7 februari. Zij voelen zich letterlijk en figuurlijk in de kou gezet nu de gemeente opdracht heeft gegeven het bedrijvenverzamelgebouw aan de Prinses Beatrixlaan te ontruimen.

Eind februari staan de (vooral startende) ondernemers op straat zonder betaalbare alternatieve bedrijfsruimte.

Kamer van Koophandel Den Haag (KvK) en MKB Leidschendam-Voorburg organiseerden op woensdag 8 februari een spreekuur om de situatie in kaart te brengen. Zon 15 ondernemers kwamen hier hun verhaal doen.

Onverwacht
Gemeente Leidschendam geeft brandveiligheid als reden voor deze plotselinge ontruimingsactie. Waarom dat nu anders wordt beoordeeld dan voorheen is niet duidelijk. Ondernemers in het voormalige CBS gebouw werden door de ontruiming verrast. Eerder was hen het vooruitzicht geboden om tot aan de sloop van het pand betaalbare bedrijfsruimte te kunnen huren. En besluitvorming over de sloop van het pand in de nabije toekomst is er niet. De plannen voor woningbouw op het terrein zijn door de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt op de lange baan geschoven.

Ook voor de KvK en MKB komt de beslissing van de gemeente als donderslag bij heldere hemel. Anke Verberne, senior beleidsmedewerker bij de KvK, hoopt dat de gemeente alsnog tot een ander inzicht komt. Wij gaan graag in gesprek met de gemeente om de situatie van alle kanten te belichten. Ook als het gebouw ontruimd wordt moeten er kosten gemaakt worden om verkrotting tegen te gaan. Bij alternatieve anti-kraak maatregelen moet de brandveiligheid óók gewaarborgd worden. Samen met de gemeente zijn we juist doende om te kijken of niet meer leegstaande panden in gebruik genomen kunnen worden als bedrijfsverzamelgebouw. Hieraan bestaat in Leidschendam-Voorburg grote behoefte."

Vervangende huisvesting
KvK en MKB willen nu, met gedupeerde ondernemers, op zoek gaan naar vervangende huisvesting. "Maar wij hopen natuurlijk dat de gemeente op haar beslissing terugkomt en samen met de eigenaar van het gebouw datgene doet wat nodig is om het CBS-pand nog een tijdje als bedrijfsverzamelgebouw te handhaven. Zeker zolang er geen alternatief in de gemeente voorhanden is."
Provincie:
Tag(s):