woensdag, 11. juli 2012 - 16:57

Koningin Beatrix sluit zeewering Maasvlakte 2

Rotterdam

Vanaf woensdag ziet de Nederlandse kustlijn er definitief anders uit. ‘Koningin Beatrix gaf het startsein voor het sluiten van de zeewering van Maasvlakte 2’, meldt Havenbedrijf Rotterdam woensdag.

Rond doodtij, toen de stroming minimaal was, is met groot materieel van aannemers Boskalis en Van Oord het gat in de elf km lange zeewering gesloten. Hans Smits, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam: “Na 3,5 jaar hard werken is vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt. De zeewering rond Maasvlakte 2 is gesloten en deze 2.000 ha nieuw Nederland is nu goed beschermd tegen de zee.”

Eind 2008 startte Havenbedrijf Rotterdam met de aanleg van Maasvlakte 2, het landwinningproject in de Noordzee voor de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. De aanleg van het nieuwe havengebied ligt op schema en in 2014 worden de eerste containerterminals operationeel. De kaart van Nederland komt er door dit project anders uit te zien. De Rotterdamse haven wordt 20% groter, Nederland wordt 2.000 hectare groter en de kustlijn ligt zo’n 3,5 km verder in zee.

Zeewering
Die nieuwe kustlijn nadert nu zijn voltooiing. De afgelopen jaren is deze van twee kanten gebouwd. Aan de noordkant, langs de vaargeul naar de haven, is 3,5 km harde zeewering aangelegd. De constructie is uniek voor Nederland vanwege het stenig duin in combinatie met een blokkendam waarvoor bijna 20.000 betonblokken uit de zeewering van de bestaande Maasvlakte zijn hergebruikt.

Aan de zuidkant is een zachte zeewering van 7,5 km lang, opgebouwd uit strand met 14 m hoog duin. Het duin is over de hele lengte ingeplant met helmgras. Aan de zuidzijde is het strand 100 m breder gemaakt zodat strandgangers ook bij vloed een mooi breed strand hebben. Vandaag is het zogenoemde sluitgat tussen deze twee gedicht.

Sluiting
De sleephopperzuigers Prins der Nederlanden en Vox Máxima en de snijkopzuiger Edax van hebben sinds half juni de laatste 10 miljoen kuub zand naar het ontbrekende stuk zeewering tussen zand- en stenig duin gebracht. Vandaag werkten de drie zuigers samen om het noordelijke- en zuidelijke deel van de buitencontour met elkaar te verbinden.

Deze eerste grote zandsluiting sinds de bouw van de Philipsdam 25 jaar geleden, is een sterk staaltje van de waterbouwers Boskalis en Van Oord, verenigd in PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte).

Hollands Glorie
De aanleg van Maasvlakte 2 is een stukje Hollands Glorie. De twee grote Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord hebben in korte tijd dit nieuwe land aangelegd. Met dit nieuwe gebied kan de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven naar verwachting zeker de komende 20 tot 25 jaar blijven groeien. Dat is goed voor de internationale handel, voor de positie van Rotterdam als poort van Europa en voor de werkgelegenheid.
Provincie:
Tag(s):