maandag, 24. september 2012 - 8:55

Legitimatiebewijs wordt niet of nauwelijks gecontroleerd

Uit een onderzoek van NU.nl blijkt dat legitimatiebewijzen niet of nauwelijks worden gecontroleerd. Dit meldt NU.nl maandag.

Zo kon NU.nl-verslaggever Brenno de Winter met een vals legitimatiebewijs bijna overal binnenkomen. Hij deed dat met een niet-bestaand Duitse ogend legitimatiebewijs ('Lichtbildausweis') dat door veel ministeries, de Tweede Kamer en bij een bezoekje aan het Koninklijk Paleis door de Marechaussee geaccepteerd werd.

De Winter gebruikte dit valse 'Lichtbildausweis' (Duits woord voor legitimatiebewijs met pasfoto) sinds januari. Dit bewijs bevatte zoveel mogelijk correcte gegevens en diverse verwijzingen om aan te geven dat het niet correct kon zijn. Zo stond er als pseudoniem 'Bigwobber' op het kaartje.

Het werd niet alleen door verschillende ministeries geaccepteerd, maar ook door de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Nationaal Cyber Securtiy Centrum (een onderdeel van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), het KLPD en de AIVD. De Winter zegt hierover op BNR-radio: Dat vond ik wel een hele schokkende. Er werd heel moeilijk gedaan over een USB-stick die ik bij me had maar het neplegitimatiebewijs werd ingenomen en een paar minuten kreeg ik het terug'.

Toch had De Winter er van alles aan gedaan om te laten merken dat zijn legitimatiebewijs niet klopte. Zo stonden er op het neplegitimatiebewijs absurde namen, maar ook Duitse en Engelse termen door elkaar. De Winter op BNR-radio; 'Ik heb echt zichtbaar geprobeerd te maken dat mensen in de gaten krijgen dat het niet deugt. Af en toe werd ook getwijfeld. Bij Volksgezondheid vroeg een mevrouw of Duitse legitimatiebewijzen niet groot en groen waren. Dat bevestigde ik dan. En zelfs dan wilden mensen niet geloven dat er iets niet klopt.'

Voor de ChristenUnie is het falen van de beveiliging op zoveel plaatsen onacceptabel. De partij wil minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op het matje roepen.
Provincie:
Tag(s):