zaterdag, 19. mei 2012 - 13:50 Update: 08-07-2014 0:52

Lenteakkoord slecht voor bouwsector

Uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals in het Lenteakkoord afgespoken is, slecht is voor de bouwsector. Dit meldt NRC Handelsblad zaterdag.

Naar verwachting zal de bouw tussen 2014 en 2017 jaarlijks 2,5 miljoen euro aan inkomsten mislopen, zo schrijft de krant.
En omdat het wonen duurder wordt, verwacht het EIB dat huizenbezitters door het begrotingsakkoord minder zullen verhuizen of de woning laten verbouwen. Hierdoor kunnen mogelijk zo'n 20.000 banen in de bouw verdwijnen.

De komende tien jaar voorziet de EIB daarom ‘stevige negatieve vooruitzichten’ voor de bouwsector. Het structureel verlagen van de overdrachtsbelasting helpt een beetje, maar heft niet alle negatieve effecten op.

'Dramatisch'. Zo noemt Elco Brinkman, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, in de krant de EIB-cijfers. Volgens hem loopt de bouw jaarlijks al 7 miljard euro aan omzet mis door de crisis. Het aantal bouwvergunningen zit op het niveau van 1953, volgens het CBS. 'Zo komt de bouw en dus Nederland niet uit de economische crisis.'
Categorie:
Tag(s):