dinsdag, 27. november 2012 - 22:42

OM eist 16 jaar cel voor 'IND-moord' Rijswijk

Rijswijk

De advocaat-generaal (OM) heeft dinsdag in hoger beroep 16 jaar cel geeist tegen een 51-jarige man die ervan wordt verdacht zijn 57-jarige collega in de vroege ochtend van 8 juni 2009 voor het pand van de IND in Rijswijk te hebben doodgeschoten. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

De aanleiding voor de schietpartij zou zijn gelegen in het feit dat verdachte dacht dat het slachtoffer een relatie zou hebben met zijn ex-vriendin.

Het OM is van mening dat verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad en dat dus sprake is van moord. "Verdachte had een briefje met aanwijzingen met daarop gegevens waaruit bleek dat verdachte de omgeving van het slachtoffer in kaart had gebracht, hij heeft iemand gebruikt voor zijn alibi, hij heeft zich vermomd en hij had zijn telefoons thuisgelaten omdat hij, in de visie van het OM, anders traceerbaar zou zijn. Dit alles wijst op een vooropgezet plan", aldus het OM.

Het OM vindt dat een langdurige gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het feit. "Uitgangspunt bij moord is een gevangenisstraf van 14 jaar. Verdachte is een first offender. In deze zaak is in het bijzonder van belang dat het slachtoffer koelbloedig van dichtbij is neergeschoten, zomaar op de stoep op weg naar zijn werk, te midden van talloze mensen die ook als zo vaak op maandagochtend naar hun werk gaan. Daarmee kwam aan het leven van het slachtoffer een gewelddadig einde. Verdachte heeft geen enkel respect getoond voor het menselijk leven. Familie en vrienden is een verschrikkelijk leed toegebracht. Alleen een lange celstraf is hier op zijn plaats", aldus het OM.

Uit rapportages van gedragsdeskundigen blijkt dat verdachte lijdt aan een depressieve en persoonlijkheidsstoornis. Om die reden achten zij verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM neemt deze conclusie over en acht in verband met de kans op recidive behandeling noodzakelijk. In de visie van het OM volstaat een behandeling in detentie.

De rechtbank veroordeelde verdachte eerder tot 15 jaar cel voor doodslag na een eis van de officier van justitie van 16 jaar voor moord. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen het vonnis. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen het niet bewezen verklaren van de voorbedachte raad.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.
Provincie:
Tag(s):