maandag, 3. september 2012 - 21:37

Ook Nederlanders mogelijk besmet na bezoek Yosemite Park

Sinds juni zijn zes mensen (allen Amerikanen) ziek geworden door het Sin Nombre hantavirus tijdens een verblijf in het Yosemite National Park in de VS. Twee van hen zijn overleden.

Deze mensen hebben allemaal overnacht in een zogenaamde ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in het park. Ook enkele Nederlanders hebben hier overnacht. Zij worden door de Parkautoriteiten en/of door de regionale GGD op de hoogte gebracht, dat meldt het RIVM.

Hantavirussen
Van het hantavirus bestaan verschillende varianten. De variant die nu in de Verenigde Staten is aangetroffen is het Sin Nombre virus. Deze komt in Nederland niet voor. Het Sin Nombre hantavirus wordt overgedragen door de hertmuis. Een besmette muis scheidt het virus uit in de uitwerpselen en urine. Als deze opdrogen kunnen ze verwaaien tot stofdeeltjes. Mensen kunnen vervolgens deze stofdeeltjes inademen en zo besmet raken. Blootstelling in kleine, matig geventileerde ruimten, zoals een tent, leidt tot grotere kans op besmetting.

Bij mensen veroorzaakt het virus in eerste instantie griepachtige verschijnselen. Na enkele dagen tot een week kunnen die overgaan in ernstige longklachten waarvoor behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk is. Het virus is niet van mens-op-mens overdraagbaar.
Provincie:
Tag(s):