maandag, 27. augustus 2012 - 17:53 Update: 08-07-2014 0:31

Oprichter anti-Wilders Hyve vrijgesproken door rechter

Amsterdam

De rechtbank Amsterdam heeft een 55-jarige man vrijgesproken van het medeplegen van en medeplichtigheid aan bedreiging van Geert Wilders. Dit heeft de rechtbank Amsterdam maandag laten weten.

Onder de logofoto van de door hem opgerichte anti-Wilders Hyve zijn door derden diverse bedreigende berichten geplaatst. Daarvoor is een aantal personen veroordeeld.

Verdachte had als beheerder van deze groepspagina de verantwoordelijkheid om ook deze onderliggende pagina beter in de gaten te houden zodat hij de bedreigende teksten direct had kunnen verwijderen.

Dubbele opzet
Toch is hij volgens de rechtbank voor deze enkele nalatigheid niet strafrechtelijk medeverantwoordelijk voor die teksten. Daarvoor is namelijk vereist dat verdachte daadwerkelijk de bedreigingen gewild heeft en daar opzettelijk de gelegenheid voor heeft geboden. Van dergelijk dubbel opzet is niet gebleken.

Het is onduidelijk gebleven of verdachte de betreffende teksten daadwerkelijk heeft gezien of had moeten zien. Verdachte had daarnaast de mogelijkheid tot het zogenoemde `krabbelen' op de hoofdpagina uitgeschakeld om te voorkomen dat hier bedreigende berichten op zouden worden geplaatst, terwijl hij ook gedragsregels had opgenomen waarin expliciet stond dat het op de pagina verboden was Wilders te bedreigen.
Categorie:
Tag(s):