zaterdag, 20. oktober 2012 - 11:04

SP en PVV willen snel onafhankelijkheid Curaçao

Dat Helmin Wiels van de Pueblo Soberano (PS) de verkiezingen op Curaçao heeft gewonnen, betekent een eerste stap op weg naar onafhankelijkheid voor het eiland. Dit zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak zaterdag, zo melden verschillende media.

Volgens Van Raak kan Nederland niet meer samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte, omdat deze partij volgens Van Raak connecties heeft met de onderwereld.

Van Raak liet zich al eerder kritisch uit over de gang van zaken op Curaçao. Hij sprak over vermeende corruptie en fraude op het eiland en noemde voormalig premier Schotte een zetbaas van de maffia. Van Raak zegt daar bewijzen voor te hebben en vindt dat Nederland niet meer verantwoordelijk kan zijn voor het eiland.

Op de site van de SP zegt Van Raak: 'De toekomst van Curaçao is bijzonder ongewis. De mensen zullen het heel moeilijk krijgen. In 2010, toen Nederland de schulden van het eiland had gesaneerd en afspraken had gemaakt over goed bestuur, was onafhankelijkheid gemakkelijker geweest.

Twee jaar Schotte en Wiels heeft de onderwereld aan de macht gebracht, geleid tot een cultuur van angst en intimidatie en het eiland financieel op de rand van de afgrond gebracht. Ik neem aan dat PS en MFK hun woord houden en snel een referendum organiseren over onafhankelijkheid. Nederland zal in ieder geval duidelijk moeten maken dat wij geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor goed bestuur op Curaçao.'

Ook de PVV stelt dat het beter voor Nederland en de Nederlandse belastingbetaler is als Curaçao volledig onafhankelijk wordt. De partij refereert ook aan op de vermeende fraude en corruptie.
Provincie:
Tag(s):