vrijdag, 6. april 2012 - 11:35

Van Bommel wil openheid over optreden F16’s Afghanistan

Den Haag

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat de regering open is over het optreden van Nederlandse F16’s boven Afghanistan. De F16’s sporen daar bermbommen op en beschermen militairen die op de grond in nood komen. Volgens Van Bommel stijgen de vliegtuigen niet alleen op om Nederlanders in nood te helpen maar worden ook buitenlandse militairen in nood gered.

Bij zijn recente bezoek aan Afghanistan sprak Van Bommel met militairen in Mazar-e-Sharif, Kabul en Kunduz. Daar kwam ook de inzet van F16’s aan de orde. Volgens een afspraak met de Tweede Kamer mogen de F16’s geen geplande offensieve operaties uitvoeren maar alleen luchtsteun bieden aan militairen die in een noodsituatie terecht zijn gekomen. Als bijzonderheid werd daaraan toegevoegd dat de vliegtuigen alleen mogen opstijgen om Nederlanders in nood te helpen. Van Bommel constateerde in Afghanistan dat dit in de praktijk ‘immoreel’ kan zijn. ‘Mogen wij militairen in nood alleen gaan helpen als ze een Nederlands paspoort hebben en moeten we bondgenoten laten stikken? Dat is niet uit te leggen. Wij zouden van bondgenoten ook hulp verwachten als Nederlandse militairen in nood komen.’

De SP is en blijft tegen de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan omdat ze niet gelooft dat daarmee stabiliteit kan worden gebracht. Tegelijkertijd wil de partij Nederlandse militairen niet opzadelen met onuitvoerbare opdrachten of ze immorele beperkingen opleggen bij het uitvoeren van hun taken. ‘In feite heeft de regering allerlei beloften gedaan om de steun van GroenLinks voor de missie in Kunduz te krijgen. Die beloften zijn niet reëel en daar moet de regering nu eindelijk eens open over zijn. Ik ben benieuwd of GroenLinks deze missie dan nog steeds steunt’, aldus Van Bommel.
Provincie:
Tag(s):